Основната промяна засяга около един милион собственици на автомобили

Парламентът прие на първо четене данъчните закони за следващата година. 

 

Основната промяна засяга около един милион собственици на автомобили, които ще плащат по-висок данък. В момента се правят отстъпки от 30 и 50 % за колите, които имат катализатор, но догодина това се премахва. 

 

Отстъпка от 50% вече ще има само за автомобили до 100 конски сили с евросертификати 5 и 6. Това означава коли произведени след 2009 година. 

 

Данъкът на по-старите между 4 и 15-годишни автомобили ще е с 20% повече отколкото сега.

 

Двойно по-висок ще е данъкът за произведените преди 2000-та година автомобили. 

 

Същевременно в приетите промени в данъчните закони за следващата година се запазват облекченията за младите семейства с ипотечни кредити

 

Така около 5 000 домакинства ще продължат да спестяват общо около 2 милиона лева или 400 за всяко семейство. 

 

С тази привилегия ще се ползват и чужденците, като така се избягва критиката на Еврокомисията, че прилагаме двойно стандарти.

 

Първоначалната идея беше такива облекчения изобщо да няма. Именно такива стъпки – напред, а после назад предизвикаха критиките на опозицията.

 

Депутатите от ГЕРБ напомниха за предизборните обещания на БСП. 

 

„От 2014 година въвеждаме, забележете, нулев данък за минималната работна заплата, 10% за средните и 20% за доходите над 4500 лева. Очевидно нищо от обещаното не се реализира с тези закони, които предлагате.  Парламентарната група на ГЕРБ няма да подкрепи предложените промени”, заяви Диана Йорданова от ГЕРБ.

 

Обявиха се против, но не съвсем. 

 

„Като цяло ние ще подкрепим промените в закона за доходите”, заяви Гинче Караминова.

 

Депутатката от БСП Корнелия Нинова пое ангажимента от догодина да започне да се намалява данък лихва – с по 2 пункта, така че през 2018 година вече да е нула.

 

Прието беше още таксата смет да зависи от количествата боклук, който произвеждаме, а не от данъчната оценка на имота. Това обаче ще стане от 2015 година, тъй като до момента няма как общините да мерят боклука ни. 

 

Под въпрос е дали година по-късно ще се намери начин.

 

Същевременно се очаква утре Министерски съвет да гласува през следващата година линията на бедността в България да бъде 251 лева. Тази линия се определя като праг, под който хората трудно биха оцелявали.