Сред първите тази година са още Хонконг, Нова Зеландия и САЩ

България се нарежда на 58 място в класацията на световната банка за условията на бизнесклимата. Най-добри предпоставки за развитие на икономическа дейност има в Сингапур. А държавата Чад заема последната позиция от общо 189 държави.

 

Всяка година икономистите на Световната банка оценяват възможностите за стартиране на бизнес, достъпа до кредити и облекченията при плащане на данъци в общо 189 страни. Меката на предприемачите за шеста поредна година е Сингапур.Сред първите са още Хонконг, Нова Зеландия и Съединените щати.

 

Изследването не се прави самоцелно. То е важен показател, който се следи от чуждите инвеститори, когато решават в коя държава да инвестират парите си. Повод за притеснение има, защото по данните на Световната банка излиза, че съседна Македония например предлага далеч по-благоприятни условия за инвестиции.

 

В България средно през годината губим 454 часа в подготовка на данъчни плащания. В Македония това време е само 119 дни. Друга административна процедура - прокарването на електричество - у нас това става средно за 130 дни, докато в Македония само за 109 дни.

 

Българските икономически анализатори виждат и други проблеми. Според някои от тях трябва ускорено да помислим как да активизираме общата икономическа ситуация в страната. Това означава нови кредити, много повече пари, ангажирани в стопанството, отколкото утопии и мечти.

 

Според други изоставаме в класацията заради данъчната система, бюрокрацията и обслужването. В Естония например данъчната декларация е една страница и няма нужда да си експерт, по интернет можеш да си я попълниш.

 

Според икономиста Владимир Каролев административните процедури са огромен проблем за всеки инвеститор. По думите му „критиката пада върху бюрокрацията, общините - колко бавно се прави кадастрален план, прокарването на ток и вода, получаването на право на строеж или преминаване”.

 

Според данните на БНБ преките инвестиции у нас от началото на годината до края на август възлизат на около 700 милиона евро. За същия период година по-рано те са били милиард и половина евро, т.е. - сериозен спад. Добрата новина е, че според класацията на Световната банка от всички балкански страни единствено Македония предлага по-благоприятни условия за инвестиции от нас.