Идеята беше продължителността да е 4 месеца, а резултатът да е готов до 7 месеца

Гражданите с просрочени данъци и осигуровки занапред ще могат да погасяват първо главниците на задълженията си, а след това лихвите по тях. Това прие парламентът с окончателните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

 

Управляващи и опозиция обаче се скараха за друго - да има или да няма срок за приключване на данъчните проверки на фирмите. В крайна сметка срок няма да има.

 

Предложението на опозицията беше данъчните проверки на фирмите да се извършват в срок от три месеца, а резултатът да е готов до 7. Според ГЕРБ така проверяващите ще се дисциплинират и няма ненужно да тормозят бизнеса. „Практиката показва, че такива проверки се извършват 7-8-9 месеца, една година, две години”, коментира депутатът Дияна Йорданова.

 

Според управляващите обаче този срок е нереалистично кратък, за да си свършат данъчните пълноценно работата и съответно да излязат с решение нужна ли е ревизия или не.

 

Не бе разписано и предложението данъчните проверки да стартират само след писмено разпореждане. Така дискусията излезе от икономическото русло и влезе в политическото - с обичайния въпрос защо бившите не са свършили в своя мандат това, за което се борят днес.

 

Опозицията предупреди още, че има риск граждани и фирми догодина от незнание да си плащат опростени по давност задължения отпреди 1 януари 2009 година, тъй като този срок също не бе разписан в окончателния вариант на кодекса.