Правителството ще издържи, докато има парламентарна подкрепа, смята външният министър

Трябва да има някаква мярка в начина на изразяване на протест, убеден е министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който гостува в „Здравей, България” и даде мнението си не само по външни, но и вътрешнополитически теми.

 

България е открита, отворена и демократична страна и идеята, че трябва да внимаваме пред чужденците, за да не си нарушим имиджа, не е сериозна. Ние не сме единствената държава, в която има протести, но организирането на групички при всяко появяване на премиера отива малко далеч”, коментира Вигенин.

 

Правителството ще издържи, докато има парламентарна подкрепа и докато законодателните му предложения се приемат, прогнозира министърът. „Не виждам причина правителството да подава оставка, още повече, че протестите нямат тази масовост, която им се придава”.

 

"България е парламентарна република. Това Народно събрание е избрано след демократични избори само преди няколко месеца. То има мандат да работи дотогава, докогато може", посочи Кристиан Вигенин. "Насилствено окупиране на основната национална институция е абсурдно, а тези, които решиха да го направят онзи ден, трябва много сериозно да си помислят". Според външния министър омразата, която се насажда всекидневно в продължение на месеци не ни води до нищо добро.

 

Вигенин коментира и писмото на шефа на столичната организация на БСП до партийните структури, което съдържа инструкции за организирането на митинг на социалистите в столицата. Освен районния актив неговото ръководство, младежките обединения и жените социалистки, в него се посочва, че трябва да участват и кандидатите, предлагани за заемане на длъжности в съответните държавни и обществени служби.

 

"Ако знаех за това писмо, щях да се възпротивя", отбеляза министърът на външните работи. "Това само показва, че от една страна не само протестите стигнаха до абсурд, а сме на път и подкрепящите партии да правят неща, които не бива да се правят".

 

Целия разговор с Кристиан Вигенин можете да гледате във видеото.