Това сочи изследване, представено от Института за икономически изследвания при БАН

Ръстът на лошите кредити е стигнал своя връх и към този момент нещата изглеждат стабилни. Такъв е изводът от изследване, направено от Института за икономически изследвания към БАН. И все пак хората, които не могат да погасяват дълговете си към банките, не са малко, а задълженията им като сума са се увеличи. 

 

Около 20 % от всички длъжници не могат да погасяват вноските си. От общо 700 хиляди длъжници, домакинствата, които са в несъстоятелност и срещу тях има съдебни гонитби, са приблизително 6 000. 

 

От изследването на икономистите в БАН става ясно, че домакинствата в риск са между 40 и 50 хиляди. И ако в сравнение с 2009-а, броят на така наречените лоши кредити е намалял, то задълженията или сумите, които теглят семействата през 2013-а са се увеличи. Тоест, ако през 2009-а година едно домакинство е задлъжнявало на банка с 14 хилди лева, то през тази година сумата, която теглят, е нараснала до 20 хиляди.

 

Профилът на домакинството длъжник - 1/3 от смействата с кредити към банки разчитат на доходи между 600 и 1000 лева месечно. Толкова са и тези, на които след удръжките им остават между 1000 и 1500 лева. Най-много са длъжниците на възраст между 31 и 40 години - близо 30 на сто, следват ги тези между 40 и 50 години - почти 22%, приблизително толкова са и длъжниците на възраст 18 - 30 години. В сравнение с 2009-а година, кредитирането бележи голям спад в София.

 

Около 30 % от проблемните кредити са в столицата, но пък повечето хора са свели дълговете си към банки до един. В областните  градове обаче ситуацията се е влошила. Там са съсредоточени 42 % от задълженията, на практика всяко трето домакинство има кредит. А много от домакинствата са с по повече от един.  Всеки четвърти проблемен кредит е от малките градове. 

 

Най-сериозни проблеми имат длъжниците с ипотечни кредити. А последните няколко години са научили хората да са по-предпазливи, много голяма част са загубили доверие в банките.

 

Икономистите от БАН са подготвили и своите мерки, в които ще се опитат да убедят правителството. Сред тях - кредитен омбудсман, регулация на пазара, въвеждане на единен стандарт на договорите с банки, задължително въвеждане на маскимален праг, който да се удържа от доходите ни за погасяването на кредита ни.