Според учените упражняването на натиск върху челюстта допринася за детската мигрена

Изследване на Медицинския център „Меир” към университета в Тел Авив разкрива връзка между главоболието при децата и честата употреба на дъвки, информира abc.es. Причината според учените е в упражняването на натиск върху челюстта, който допринася за мигрената, най-вече когато мускулите не са се развили изцяло, какъвто е случаят при малчуганите.

Според д-р Нейтън Уотъмбърг, който е ръководител на изследването, публикувано в края на декември миналата година в сп. „Pediatric Neurology”, е съвсем нормално децата да имат главоболие, като най-честите причини за това са шумът, пушенето, липсата на сън и загубата на апетит. Той обаче решил да изследва модела на поведение при децата, които страдат от постоянно главоболие. За целта им дал да попълнят въпросник, разкриващ навиците им. По-голяма част от децата твърдели, че дъвчат дъвка за по-малко от един час на ден, докато други отговорили, че употребата на дъвки била по повече от шест часа на ден.

За да докаже връзката между мигрената и употребата на дъвките, Уотъмбърг избрал 30 свои пациенти и им забранил в продължение на месец да дъвчат любимите си дъвки. Резултатът – в 26 от случаите мигрената изчезнала. 19 от децата пък обяснили, че главоболието им изчезнало напълно.

„Връзката между дъвченето и мигрената не е нещо ново, но изследването доказва, че двете се тясно свързани, особено при детските мигрени, нещо, което не е изследвано до този момент. Искам да завърша проучването, защото много пъти лекарите предписват медикаменти и лечение на подрастващите, когато най-лесното е да видят дали главоболието е свързано с навика им да дъвчат дъвки”, отбелязва д-р Уотъмбърг.

Превод: Анелия Тодорова