В Здравното министерство считат за “нецелесъобразен” проекта за нова сграда на психиатрията

Сградата на психиатричната клиника в Курило „Св. Иван Рилски” продължава да е в окаяно и дори опасно състояние. Неотдавна се е срутил таванът в кухнята на болницата.

 

По-голямата част от конструкцията е демонтирана за осигуряване на безопасност на работещите. Инцидентът с рухването на останалата част става в края на работния ден и е късмет, че няма пострадали от персонала, обясни директорът на здравното заведение д-р Цветослава Гълъбова.

 

Проблемите на сградите са много. Те са стари, нито една от тях не е строена за болница”, каза още тя. По думите й постройките нямат дори строителни книжа.

 

Според психиатъра мястото на болницата не е в гората, а в града, за да е по-лесно социализирането на пациентите и за да е улеснено посещението им от близките. Затова няма смисъл да се инвестират пари за сериозни ремонти.

 

По думите на шефа на психиатричната клиника за 20 години от Здравното министерство са направили едно единствено посещение в Курило. „Това означава незаинтересованост и отношение на обществото към този вид заболявания”, посочи д-р Гълъбова. Тя разказа също, че чиновник от министерството заявил, че обявеният пред две години проект за нова болница, която да отговори на съвременните изисквания за настаняване и лечение на хора с психични заболявания, е нецелесъобразен, защото ще има негативен обществен отзвук.

 

Повече за проблемите на психиатричната болница в Курило ще научите от видеото.