Съветите са децата да бъдат насърчавани да общуват и да не са прекалено амбициозни

МВР издаде наръчник за родители със съвети как да предпазят децата си от насилие. За Евгения Тотева от Димитровград детската агресия е проблем, чието решение търси. Тя е майка на третокласник, който е с последно предупреждение за изключване от училище след няколко случая на сбивания и агресия от негова страна. Последният път изпаднал в ярост и започнал да хвърля столове в училище.

 

Казаха ми, че ако не предприема мерки, наистина ще бъде изключен, а пък в трети клас за мен това е шок”, казва тя. Въпреки че индикации е имало и майката е опитала да вземе мерки, тя не е очаквала, че ще се стигне до толкова сериозни проблеми. Потърсила е помощ от психолог в отдел „Закрила на детето”. Там направили тест и обявили, че детето няма проблеми.

 

Директно ми казаха, че имат и друга работа и не съм спешен случай. Когато пак се случи нещо извънредно, да се обърна към тях”, допълни Тотева. Евгения е разведена със съпруга си, а 10-годишният Никола вече е бил жертва на насилие. Вероятно и това е една от причините за агресивното поведение на детето. „Когато си по-близко до детето, когато общуваш всеки ден с него, когато виждаш реакциите му, ти виждаш тези, които са неспецифични”, категорична е тя.

 

Такива са и съветите в наръчника за родители на МВР. Сред най-важните са децата да бъдат насърчавани да общуват, да уважават постиженията на другите, да не са прекалено амбициозни, да имат приятели, да търсят помощ. И най-важното – личният пример.

 

Най-важния фактор при агресивните модели, които се създават в децата са на база подражание. Има нужда освен да живее в спокойна обстановка, да се чувства обичано, да се чувства обгрижено, от това да бъде научено как в конфликтна ситуация да разрешава проблемите си без насилие”, коментира психологът към МВР-Хасково Нина Николова.

 

Ако детето вече е жертва на насилие или самото то проявява агресия, сред най-важните съвети на психолозите са да не бъде обвинявано незаслужено и да му съчувстваме. „Въпросът е да научим детето си да разговаря с нас, но ако това не се случи, да можем да виждаме у детето си тези признаци”, категорична е Николова.

 

Можем да познаем, че има проблем ако детето промени поведението си, изглежда неспокойно и с ниско самочувствие, има необясними синини или скъсани дрехи, губи интерес към неща, които преди са го вълнували. А ако считаме, че не можем да се справим сами с дадена ситуация, задължително трябва да потърсим професионална помощ от детски психолог.

 

Репортер: Димитър Иванов