Лидерът на ГЕРБ изрази надежда "с това да се сложи край на изборните манипулации"

„Ние подкрепяме идеята на Росен Плевнелиев за провеждане на референдум, но ако парламентът я отхвърли, ще инициираме подписка, така че допитването да се случи. Надяваме се с това да се сложи край на изборните манипулации”. Това заяви в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


Припомняме, че снощи в обръщение към нацията президентът Плевнелиев призова да се проведе референдум за промяна в изборните правила и въвеждане на електронно гласуване.


По повод предложението тази сутрин зам.-председателят на НС Мая Манолова заяви, че президенстското предложение е откровен призив да се нарушава Конституцията и че „електронното гласуване дава възможности за изборни фалшификации, застрашава тайната на вота и улеснява максимално контролирането на вота и купуването на гласове”.


„Подкрепяме това предложение. Останалите парламентарни групи обаче няма да го подкрепят”, заяви в студиото на „Здравей, България” Десислава Атанасова от ГЕРБ. Филип Попов от „Коалиция за България” пък обвини Плевнелиев, че се държи не като президент, а като партиен лидер.

 

От своя страна Георги Близнашки, професор по конституционно право, обяви, че според него мажоритарният вот е „един отдушник за общественото мнение”.

 

Коментари в НС за искането на президентаИ още от коментарите в парламента:

 

Председателят на „Коалиция за България” Сергей Станишев заяви: „Плевнелиев се поставя в услуга на ГЕРБ”.

 

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров каза: „Незаконно избран няма право да говори за избори. Да си свали имунитета като мен, да го разследват за офшорки”.

 

Янко Янков от ДПС пък коментира: „По принцип референдумът е демократична проява, никой не би трябвало да е против, въпросът е какъв е смисълът, ще трябва ли да се променя Конституцията след него...”.

 

Коментара на вицепрезидента Маргарита Попова вижте ТУК.

 

Репортери: Калина Влайкова, Георги Георгиев