Спирането на превозите означава куп загуби за превозвачите

Българските превозвачи са изправени пред сериозни финансови проблеми заради нови рестриктивни мерки от страна на Турция. Южната ни съседка спря пропускането на товарни автомобили, като обяви, че не признава еднократните разрешителни за превози. Заради това българските фирми не могат да работят.


Динко Георгиев от Свиленград притежава 18 товарни автомобила. Основната част от превозите му са от и за Турция. От два дни камионите му не пътуват, тъй като през границата не се пропускат автомобили с еднократни разрешителни.


Забраниха на български превозвачи да влизат в Турция с разрешителни, без значение дали са празен-пълен, пълен-пълен, транзитни, просто забраниха да влизаме в Турция”, обясни Динко Георгиев – собственик на транспортна фирма.


По данни на транспортните асоциации почти половината от работата на българските превозвачи е свързана с Турция. Най-често ги използват фирми от Западна Европа и Русия. Според българските превозвачи Турция иска да наложи собствените си фирми за сметка на българските.


Спирането на превозите означава куп загуби за превозвачите. Въпреки че според официалните данни България е предоставила на Турция повече разрешителни отколкото те на нас, обяснение докога ще продъли проблемът няма. А превозвачите обмислят протести.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов