Същевременно се оказа, че начинът, по който данъчните събират парите ни, е противоконституционен

Финансовият министър Петър Чобанов нареди 20% от чиновниците в Националната агенция по приходите да бъдат съкратени. Целта е данъчните да започнат да събират повече приходи, а според експерти от финансовото министерство това може да се осигури от хората на терен, а не от секретарки.

 

В централата на НАП работят 500 души, а от тях 20% ще се разделят с поста си, ако са просто чиновници.

 

От НАП отказаха официален коментар, но стана ясно че част от онези, които ще загубят работата си, може да бъдат назначени като ревизори или пък на други контролни функции, но не в София.

 

Според финансовия министър Петър Чобанов позициите на ревизори са по-полезни от тези на администраторите.

 

Същевременно се оказа, че начинът, по който данъчните събират парите ни, е противоконституционен.

 

Сметката, която в момента събира всичко, което плащаме към НАП, се оказа проблемна според Конституционния съд.

 

До 2013 година, когато плащахме за здраве или пенсия, или данък доход, парите си отиваха точно в тези направления. От 2013 година всичко се налива на едно място и първо се покрива най-старият дълг. Така се оказва, че не можем да влезем в болница, защото се водим с прекъснати здравни права. Същевременно дори не сме знаели, че трябва всеки месец да подаваме и специално искане за това парите за здраве да отиват за здраве.

 

Иначе министър Петър Чобанов беше категоричен, че не може още през януари да се започва със спекулации, че и тазгодишният бюджет ще се актуализира. Поне засега той не вижда причина за прекрояване.