Турският външен министър няма да посети София заради отказана среща с Плевнелиев

Българо-турска среща на равнище министри трябва да разреши възникналия между двете съседни страни спор около издаваните разрешителни за транзитен превоз. Това стана ясно от коментар на премиера Пламен Орешарски. По думите му срещата предстои, а на този етап българските власти поддържат връзка с турските чрез посланика на Анкара в София.

 

Думите на Орешарски бяха в отговор на питане на лидера на "Атака" Волен Сидеров за българските превозвачи, спирани от турска страна, предаде БГНЕС. Вече седмица стотици тежкотоварни автомобили са блокирани в междинната митническа зона на границата с Турция. България спря пропускането на турските тирове през границата като ответна мярка на действията на турските власти, които от 31 януари не допускат българските камиони.

 

На този етап не сме се обръщали към ЕК, но ако спорът продължи и срещнем недоброжелателност от Турция - нещо, което не вярвам - ще се обърнем за съдействие към нашите партньори от Европа”, добави Орешарски. Министър-председателят обясни забавянето на министерската среща с персонални промени в турското правителство.

 

Междувременно от публикация в турския в-к „Заман” стана ясно, че външният министър Ахмет Давутоглу отлага посещението си в София. Насрочената за 6 - 7 февруари визита се отлага заради отказ да се организира среща между първия дипломат на Турция и президента Росен Плевнелиев. Проблемите с транзита на българо-турската граница не се споменава в статията.

 

От българското външно министерство обявиха, че срещата на Давутоглу с Кристиан Вигенин е била договорена по време на неговото посещение в Анкара през октомври 2013 г. В процес на уточняване са датите и програмата на посещението на министър Давутоглу, отбелязват от МВнР.