Най-новата жестокост между тийнейджърите в мрежата се нарича секстинг

Всяко четвърто дете става жертва на онлайн тормоз от страна на свои връстници. Най-новата жестокост между тийнейджърите в мрежата се нарича секстинг и е свързана с публикуване на неприлични снимки или информации на бившето гадже след раздялата.

 

Първа крачка към отмъщението са ироничните коментари във Фейсбук или в някой сайт за запознанства. Следващата стъпка обаче е далеч по-драстична:

 

„В знак на доверие по време на флирт те си изпращат някакви снимки или видеоматериали, които не са много прилични. Но когато връзката се разпадне и някой от двамата е обиден, този материал може да се появи в интернет - най-често снимки, видеоклипове, които са интимни, понякога голи, полуголи. При по-големите може да е сексуален акт”, казва Георги Апостолов от Национален център за безопасен интернет.

 

Психолозите са категорични, че унижението за жертвата е равно на броя на гледанията в интернет. Според психолога Иван Игов в България вече има регистрирани случаи на самоубийства след такъв тип насилие в интернет.

 

За да не попадне детето ви в капана на мрежата, експертите са категорични – следете с кого общува в интернет, а самите тийнейджъри трябва да внимават какви снимки споделят, дори и на най-добрия си приятел.

 

Повече за проблема ще научите от репортажа във видеото.