Певеца ще видите като съветник в "Големите надежди" - шоуто започва тази вечер в 20 часа по Нова

Веселин Маринов не само вярва в обичта, той знае, че тя окрилява, превръща ни в щастливи хора и ни прави живи. Всеки ден певецът изживява „още един хубав ден” на „острова на любовта”, защото „там винаги е топло и винаги ви чакат”.

Какви чувства ще предаде на децата от „Големите надежди” в ролята на техен съветник, ще разберем още тази вечер от 20 часа, когато е стартът на шоуто по Нова.

И все пак – в аванс – какви са очакванията на Веселин Маринов и осъден ли е на щастие той – четете от интервюто му за NovaNews.bg.

 

Г-н Маринов, какви са надеждите Ви за „Големите надежди”?

Моите надежди преди всичко са свързани с това тези 12 седмици да се превърнат в един истински форум на искрените чувства и отношения, точно на тези чувства, които само децата могат да разкрият. Това беше и единствената причина да се съглася да бъда техен съветник и да участвам в това шоу. 

 

Съгласявайки се да бъдете съветник в шоуто, имахте ли очаквания за това какво ще видите и чуете от децата?

Вече десет години в ефира вървят различни формати, които периодично се повтарят с нови сезони. И всеки път, с всяко ново издание, се чудя дали ще има някой, който да ми направи впечатление, дали ще има изпълнител, който да бъде толкова добър, колкото предишните. И всеки сезон има. Всеки сезон се откриват прекрасни гласове и невероятно талантливи хора. Имайки предвид, че децата, които ще участват в „Големите надежди”, са минали през ситото на много сериозен кастинг, аз мисля, че в това предаване ще видим много талантливи момичета и момчета, които напълно ще оправдаят моите големи очаквания. 

 

А подготвил ли сте се вече с ценни съвети, които ще им дадете и какви?

Не съм подготвял дори ризата, с която ще бъда облечен тази вечер. Не съм се замислял какви съвети мога да дам. Вярвам, че моите препоръки ще бъдат провокирани единствено от изпълнението на всяко едно дете, от реакцията на неговите родители и очакванията в техните очи. Много пъти, пътувайки с концертите ми из цялата страна, съм срещал родители, които ме молят да чуя как пеят децата им и да им дам своя съвет. Попадал съм в какви ли не ситуации и единственото, което ме е карало да бъда резервиран е, когато видя малките деца да се правят на големи, да преиграват и да надживяват годините си. Именно това е единственото, с което няма да правя компромис с всеки един участник. 

 

Какво е важно, за да стане малкото дете голям талант?

Важно е детето да пее, защото самото то обича, а не защото изпълнява желанията и амбициите на своите родители. Важно е да има подходящ преподавател, който да види в него качествата, които да развива. Също така, в периода на детските години, не трябва да му се втълпява, че е голям изпълнител и че прави кариера. Това е времето да се образова – да изучава солфеж, хармоничен инструмент и пеене с преподавател. Не трябва да гони първите места в различни конкурси, защото конкурсите в детските години бързо се забравят. От тях не остават толкова наградите, колкото ролята, която е изиграло участието – бавното и спокойно подготвяне на артистичността и певческите качества на това дете. Но най-важното е просто да има талант. Всичко друго е следствие. 

 

Почти във всяка Ваша песен любовта присъства като тема – като се започне от заглавието, през текста и стигнем до звученето. Каква е ролята на любовта в живота Ви?

Може да ви се стори странно на фона на днешния живот, в дни на тотално отчуждаване на хората, безразличие, години, в които интернет с всеки ден унищожава директния контакт между хората, но аз все още вярвам в любовта. Въпреки че интересът я измести у мнозина от нас. Младите се събират заради интерес. Приятелства се създават заради интерес. Чувствата останаха само в моите спомени и в един много ограничен кръг от близки хора. И въпреки всичко аз все още вярвам в любовта – че може да ни дава крила, да ни превръща в щастливи хора, да се чувстваме живи. Затова моите песни са такива – за голямата любов, която всеки един от нас очаква, може би и до края на дните си, и за онази надежда, която никога не трябва да умира.

 

Осъден ли сте на щастие?

С риск да се повторя, искам да кажа, че искрено завиждам на моите колеги, които са малко по-големи от мен и които имаха възможност да работят във времена, когато песните им ставаха големи шлагери, българската популярна мелодия звучеше от всеки ъгъл и от всяко радио, българските певци ставаха истински звезди с невероятен респект към тях. И до ден днешен големите български имена като Васил Найденов, Лили Иванова, дует „Ритон”, Силвия Кацарова, Мими Иванова и други пътуват, работят и са обичани от целия народ, благодарение на тези песни от техния репертоар. 

Днес, когато нашите радиа почти не излъчват български шлагери, на мен ми е страшно трудно и именно затова, изправяйки се срещу десетките музикални канали, изправяйки се пред огромната алтернатива на попфолка, който залива страната, аз се чувствам много щастлив, че успявам. Успявам да нося моите песни по един побългарен начин, да ги разпространявам чрез концертите и публичните ми изяви и интервюта в страната. 

И да, щастлив съм, защото реализирам своите мечти не само в сънищата ми, но и наяве. 

 

Какъв трябва да е денят Ви, за да бъде „Още един хубав ден”?

С тази песен започва денят ми. Две години поред и концертите ми започваха с нея. Обикновено в края на работния ми ден, едва когато се отпусна преди сън, а през главата ми минават изминалите мисли и събития, едва тогава осъзнавам какъв е бил той. Понякога не е „Още един хубав ден”, но песента ми дава онова настроение, с което се опитвам да надживея и преборя проблемите. 

 

Кога сте се чувствал най-силен и сигурен в себе си?

Понякога завиждам на мои приятели, които работят от 8 до 17 и цялата им седмица минава еднотипно и спокойно, без всякакви изненади. Моят живот е пълна противоположност. Никога не знам какво ще се случи на следващия ден и за къде ще трябва да тръгна с моя автомобил. Често, пътувайки в ранните часове на деня или в ранните часове на нощта, въпросите, които бушуват в мен за смисъла на безумната борба и на безсънието, стигат до един отговор – че спокойствието ми го има тогава, когато моите близки и роднини са здрави и са до мен. 

 

Вече е факт новият Ви албум – „Островът на любовта”. Какви „блага” ще намерим на този остров?

Всеки един албум от тези 25 преди „Островът на любовта” е бил създаван и провокиран от отминалите концерти, от срещите ми с хората, особено по улиците на града, в който съм и най-вече след концерт от разговорите ми с тях, впечатленията им и въпросите, които ми задават. Там някъде се раждат бъдещите импулси и идеи за следващите песни, както и от личния ми живот, който подреждам някак, макар и не толкова добре, както мога да давам съвети на приятели. 

Когато моите почитатели слушат новия албум „Островът на любовта”, бих искал да намерят в него своя живот, а не както много често в хубавите песни намираме само надеждата, че  всичко това може да се случи и на нас. Бих искал, когато слушате новия албум, просто да се усмихнете, от всяка дума и нота да потрепва сърцето ви, защото във вашия живот този остров го има, там винаги е топло и винаги ви чакат. 

 

Преди дни разкрихте в „Събуди се”, че планирате турне за представяне на новите песни. Кога започва турнето, от кой град и колко далеч ще стигнете?

Всеки нов албум през последните години го усещам като една нова любов – все ми се струва, че е най-силен. Но и по думите на хората, с които го правим и малкото мои приятели, които са го слушали, „Островът на любовта” се очертава един от най-големите върхове в моето творчество. Именно заради това и заради постоянните избори, които има в България (и тази, и следващата година) и които са в най-хубавите месеци за концерти, планирам представянето на този албум да бъде през 2014 и 2015 г. Започваме на 31 март от Дряново, Севлиево, Троян...

Следващата седмица ще сме в Северозападна България. Ще се опитам да мина през максимално голям брой градове и да направя колкото е възможно повече видеоклипове, за да успея да популяризирам тези прекрасни мелодии, които наистина са тържество на моето израстване, на многото години огромен труд, на професионализма, който съм събрал през тях и на хората, които срещам в живота си. 

Ще се радвам всеки един от вас, който прочете тези мои отговори да бъде с нещо провокиран и да дойде на някой концерт, за да преживеем всичко това заедно. 

 

Автор: Галя Станева