53-годишен мъж с психично заболяване застреля служител на МВР

Кървава драма в Лясковец - психичноболен мъж уби един полицай и рани трима. В продължение на 6 часа, 53-годишният Петко Савов беше барикадиран в дома си, като превърна съседите си в заложници. Той изправи на крак цялата полиция в държавата. Драмата започна след планирана спецоперация за задържането на мъжа. Вместо арест обаче, баретите попаднаха под неговите куршуми.

 

Петков мразел децата от училището, което се намира точно до дома му, защото вдигали шум. От години пращал писма на директора на училището и заплашвал да разстреля учениците. Вместо да арестуват него обаче, учениците били предупредени да не си играят в задния двор на училището. И така до вчера, когато била последната заплаха на Петко, след която МВР решава да го атакува.

 

В 05:00 часа сутринта екип на най-елитното звено в МВР - Отрядът за борба с тероризма, атакува къщата на Петко Петков. Четирима полицаи влизат в кооперацията с думите "Петко, предай се!" Вместо отговор обаче получават дъжд от куршуми. И първите полицаи са ранени.

 

Петко Петков казал, че ще се предаде. Тогава баретите правят втори опит да го арестуват. Дъждът от куршуми срещу тях обаче се повторил.  Баретите били предпазвани единствено от щита и тялото на Емил Шарков. Спасил колегите си, но самият той загинал.

 

При престрелката са ранени още трима полицаи. Ранен е и психично болният Петко Петков. Следват 6 дълги часа игра на нерви. През цялото време съседите му в кооперацията били евакуирани на последния етаж в сградата. Вътре била само майка му, която също проявявала агресия и не помагала на полицията.  Всички в Лясковец знаят за психично болния мъж и за заплахите към децата.

 

От малък имаше интерес към оръжието. Обучаваше се в хвърляне на нож и беше постигнал забележителни резултати. Знам, че е кандидатствал във Френския легион. В последните години се беше усамотил. Не предполагах, че може да прояви агресия към децата. Четеше много книги. Самообучаваше се", разказва негов познат. Никой в Лясковец обаче не знае защо досега органите на реда не са предприели нищо срещу Петков.

 

Петков е имал ловни карабини и ловни пушки. За тях обаче от години не е имал разрешение да използва. Разполагал е и с най-мощните боеприпаси. Полицаите са простреляни с най-мощните ловни патрони, предназначени за стрелба срещу диви прасета. От година насам обаче тези боеприпаси са забранени, защото са квалифицирани като нехуманни.

 

Очаква се да бъде повдигнато и обвинение срещу майката на Петков, която се е опитала да примами служителите на МВР в апартамента, където е можело отново да попаднат под обстрел. 

 

Веднага след стрелбата  пострадалите бяха оперирани във Велико Търново. По нареждане на началника на отбраната генерал Симеонов, в 10:00 сутринта излита военен самолет "Спартан".  Каца на летището в Горна Оряховица, за да вземе пострадалите полицаи. В ранния следобед военния аероплан докара тримата ранени в София. От летището те бяха транспортирани с линейки на Военномедицинска академия в шокова зала. След няколко операции, лекарите успокоиха, че опасност за живота на полицаите няма.  

 

Няма опасност за живота на тримата ранени полицаиСпоред лекарите, полицаите са имали късмет, че не са засегнати жизненоважни органи. Тримата са в едно стабилно състояние. Има едно сериозно увреждане. Състоянието на двамата е доста сериозно, като дългосрочна прогноза", казва д-р Иван Шопов.

 

„Беше извършена повторна ревизия, допълнителен оглед, премахване на чужди тела, обработка на кожа и мускули, има много сериозно нараняване на мишницата и китката, където има риск от съхраняване на крайника", допълва доц. д-р Неделчо Цачев.

 

Има опасност от трайни увреждания, а един от ранените може да загуби ръката си. Все още част от чуждите тела от огнестрелното оръжие не са извадени. След 2 дни предстоят още тежки и сериозни операции.

 

Опозицията поиска оставката на Цветлин ЙовчевОще преди развръзката, трагедията в Лясковец беше политизирана. Отговорност за три-годишното безсилие Петко Петков да бъде обезвреден и затворен в болница засега няма да поеме никой. Казусът се превърна и в политически, след като стана ясно, че такава операция е трябвало да бъде проведена още през 2012-а, но е отменена от тогавашния главен секретар Калин Георгиев.

 

Операцията преди 2 години била планирана заради съдебно решение Петков да бъде отведен принудително в съда и искане да бъде затворен в психиатрична клиника. Сегашното ръководство на МВР оцени отмяната като „отказ от правосъдие”, но призна, че вероятно е направено заради степента на опасност. Същата тази опасност, която днес коства живота на полицая Емил Шарков.

 

Засега министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев не вижда причина да подава оставка и не смята, че с действията си е допринесъл за развръзката на ситуацията.

 

Прехвърлянето на отговорности продължи с обвинения, че се е бездействало още през 2010-а, когато, по думите на Светлозар Лазаров, имало сигнали срещу Петко Петков. Главният секретар определи акцията като успешна за обществото, но трагична за МВР. От пресконференцията му не стана ясно дали някой ще понесе отговорност. Засега действията по операцията са били регламентирани. 

Акцията е успешна за обществото, но трагична за МВР
- Светлозар Лазаров

 

Петков се барикадирал още през 2011-а. Не му провървяло с бизнеса в чужбина, прибрал се, спрял да общува с хора и да излиза от дома си. Започнал да се оплаква, че децата му пречат, а след това и да ги заплашва.

 

Преговори с Петков били невъзможни и опасни. Днешната операция била предприета след последната заплаха в сряда. Тепърва ще се прави анализ имало ли е грешки и чии са те.

 


Криминалният психолог Тодор Тодоров коментира пред Нова телевизия, че грешка на МВР очевидно има, след като има загуба на човешки живот, и то на полицай, както и няколко ранени. Коментарът на криминалния психолог Тодор Тодоров

 

В същото време стана ясно, че у нас липсва единен регистър на психично болните, както и системни грижи след излизането им от лечебните заведения. Това обясни за Новините на Нова националният консултант по психиатрия – проф. Вихра Миланова. 


 
По данни на експертите до 40 на сто от българите имат или са имали психичен проблем, а всеки пети е с тежка диагноза.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Живко Константинов, Марина Стоименова, Надя Ганчева