ЧЕЗ, EVN и Енерго-про трябва да платят 318 милиона лева

Ултиматум от енергийния министър към енергийните дружества - те имат един ден, за да платят над 300 милиона лева дългове, в противен случай Държавният енергиен регулатор ще им отнеме лицензите.

 

След обвиненията от страна на държавата, че енергийните дружества дължат милиони на НЕК, частниците отговориха с контраобвинения - НЕК им дължи пари. От енергийните компании отказаха да застанат пред камерата ни, но коментираха, че НЕК от месеци не им възстановява парите, които те плащат за зелена енергия.

 

На практика се получава подобрена и усложнена версия на правило - "аз на тебе - ти на мене". Например - НЕК дължи на определено енергийно дружество 100 лева за зелената енергия. Дружеството пък дължи на НЕК 120 лева - за това че има достъп до държавната мрежа. Като теглим чертата излиза, че НЕК има да взима само 20 лева - не 120.

 

НЕК обаче отказва да признае, че има дългове за зелена енергия към дружествата и така попадаме в омагьосан кръг. 

 

Според експерти тази размяна на упреци и критики всъщност води само до едно - хората все по-често да си задават въпроса дали да плащат, а когато хората спрат да плащат проблем ще имат всички.

 

Енергийният министър Драгомир Стойнев е категоричен - дружествата трябва да се разплатят към НЕК

 

Според експерти, отнемането на лиценза не може да стане от днес за утре

 

Властта е категорична - дружествата не могат да си прихващат от парите, които смятат, че НЕК им дължи. 

 

Под въпрос е и дали частните компании ще успеят да платят до утре и този спор да се реши.

 

НЕК от своя страна обясни за Нова, че те наистина са получавали писма, че компаниите ще започнат да плащат по-малко заради парите за зелена енергия, но пък са ги пренасочили към ДЕКЕВР - това е органът който трябва да каже кой колко и на кого дължи.

 

Иначе според специалисти всички тези упреци водят до едно - обикновените хора да спрат да плащат

 

В крайна сметка всичко е в ръцете на държавната комисия - въпреки опитите ни така и не можахме да разберем те имат ли въобще информация кой на кого и колко дължи.

 

Енергийният регулатор ще заседава утре. Очаква се да стане ясно дали ще се пристъпи към отнемане на лицензи.   

 

А това не е никак лесно. Помним, че и миналата година по това време вече бившите управляващи се обявиха за отнемане на лицензи на енергийни компании, но това така и не стана. Всъщност по закон разрешителното може да се отнеме, за да се гарантират доставките на ток. Лиценз може да се отнеме в случай, че токът се спира толкова често, че това подлага на риск националната сигурност или пък се застрашава животът на хората.