Тонове от продукцията все още стоят в складовете

Отново има напрежение сред тютюнопроизводители. Въпреки че бяха дали ултиматум преди да продължат с протестите си, тази сутрин недоволството им ескалира и те блокираха пътища в Свиленградско. 

 

Причината за протестите е, че много тютюн остава по складовете след приключването на изкупната компания. Протестиращите получиха подкрепа от футболните агитки, ако решат да протестират в София. Той обаче засега се разминава, защото малко по-късно се намери временно решение на проблема.

 

Рано сутринта десетки тютюнопроизводители и работници се събраха в село Мустрак, където блокираха улицата и подпалиха тютюна. Заради ниските цени и неизкупените количества земеделците са изправени пред фалит, а работниците са обречени на глад.

 

Напрежението ескалира и тютюнопроизводителите се отправиха към магистрала „Марица” край Свиленград. Десетки автомобили по пътя за Турция трябваше да изчакат. Част от шофьорите дори подкрепиха тютюнопроизводителите. 

 

Минути след като Нова телевизия показа на живо протестите на земеделците, дойде и добрата новина за тях.

 

„Булгартабак холдинг" ще изкупи тютюна от всички сортове”, заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

 

Още утре се очаква комисии да пристигнат по селата, за да започнат изкупуването на тютюна.