Благодатният огън ще пристигне с около 3 часа закъснение на Летище Пловдив

Хиляди вярващи дочакаха тази година Благодатният огън в храма Възкресение Христово в Ерусалим. В църквата, построена върху божия гроб, патриархът на Ерусалим Теофил III измоли слизането на огъня, който се смята за едно от чудесата на христианството.


В първите си минути той не излъчва топлина. Смята се, че ако огънят не слезе на земята, това ще е последният ден на човечеството.


Българска делегация, водена от пловдивския митрополит Николай ще донесе благодатния огън в България. Самолетът ще кацне на летище Пловдив, но с около три часа закъснение, след което символът на Великден ще бъде транспортиран в християнските храмове в цялата страна.

 

Благодатният огън трябваше да пристигне в 18 часа на Летище Пловдив. Очаква се летателната машина да кацне в Пловдив около 21 часа. На летището са стотици вярващи и свещеници от различни епархии от цяла България, които да занесат частица от огъня до най-отдалечените кътчета на страната, за да може в полунощ, когато се възвести Христовото възкресение, хората да вземат от този огън и да го занесат в домовете си.

 

Последни приготовления текат и в Катедралния храм „Свети Александър Невски”, откъдето предава Мария Димитрова. Очаква се в храма да дойдат стотици вярващи. Точно в 23:30 часа започва пасхалното богослужение, което ще бъде отслужено от българския патриарх Неофит. В него ще участва и президентът Росен Плевнелиев. 

 

Съвет към хората, които са решили да посрещнат Възкресение Христово в катедралния храм "Св. Александър Невски" - нека да отидат в храма по-рано, тъй като мерките за сигурност са сериозни и ще ги забавят при влизането.

 

Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Благой Бекриев и Мария Димитрова