Властите съветват, когато се усъмним във водача или автомобила да подаваме сигнал

Започнаха масови проверки на „Автомобилна администрация” и СДВР. Целта е да се провери дали превозвачите спазват правилата и дали не се застрашава животът на децата. В пика на ученическите екскурзии екип на Нова ТВ участва в една от акциите.

 

Малко след 5:30 сутринта автобусът вече започва да се пълни с деца - ученици от столичното 105 училище, които ще пътуват до Будапеща и Виена. Проверката започва с контрол на документите и точно тук се оказва, че има нарушение. Вторият шофьор няма карта за квалификация.

 

Водачът нарушител поиска да не бъде сниман, но обясни, че вече е подал документи за карта за квалификация, но институциите я бавели. Сега актът ще му струва около 1 500 лева. По закон обаче глобата не пречи да вози децата.

 

Липсата на карта у единия от шофьорите не притесни родителите, но те приветстваха проверката, а по думите на директора на 105 училище Цветанка Костадинова изключително важна е техническата изправност на автобуса.

 

Учениците също се успокоиха, че автобусът, с който ще пътуват, е в добро техническо състояние.

 

За близо три седмици служителите на "Автомобилна администрация" са проверили над 1 200 автобуса и са съставили 20 акта.

 

„Част от актовете са за техническо състояние или за документи”, посочи шефът на ДАИ Иван Христов.

 

Само преди няколко дни обаче при акция залавят шофьор, който превозва деца с положителна проба за алкохол – 0,9 промила. Автобусът е спрян и е повикан друг шофьор. Властите съветват - винаги, когато се усъмним в шофьора или състоянието на автобуса, да подаваме сигнал.

 

Повече по темата ще научите от видеото.