Снимка: БГНЕС
Целта на фестивала е да се рекламира вкусът и кулинарното разнообразие на територията на общината
Фестивал на баницата превърна Разлог в най-вкусната туристическа дестинация в Пиринско. На площад "Преображение" жени с над половинвековен стаж в приготвянето на баници демонстрираха публично тайното си майсторство.
Бакина Гахова, Лидия Найденова, Дешка Кротева - жени със странни имена, като баницата "с чекане", приготвяха и точеха баници на естрадата. Всички те разкриха ревниво пазените тънкости и тайни при разточване на корите на разложката баница, предава БГНЕС.
Всеки посетител на фестивала имаше възможност да дегустират 10 вида баници, сред които баница с локум и ябълка, баница със сирене, яйце и масло, баница с булгур, ялова баница и още много сладки и солени изкушения. Оказа се, че баницата с месо и чекане (цвекло) върви с ракия. Приготвилите "чекането" я сипваха в чашките на мераклийките, предимно от миниатюрна плетена дамаджана.
Днешният фестивал на баницата в Разлог се проведе за първа година, организиран по проект "Разгледай, чуй и опитай Разлог". Целта на фестивала е да се рекламира вкусът и кулинарното разнообразие на територията на общината, обясниха организаторите на фестивала.