Не сме сменили позицията си по отношение на ситуацията в Украйна, заяви още премиерът

„Не сме сменили нашата позиция по отношение на ситуацията в Украйна”, заяви премиерът Пламен Орешарски в Народното събрание. Той припомни, че позицията, изразена преди месец, е била за това двете страни в конфликта да се въздържат от провокации, а специално властите в Украйна да водят по-интеграционна политика, да се разчита на дипломатически и политически средства за уреждане на конфликта, а не на конфронтационни.

 

Премиерът посочи, че ситуацията в Украйна от самото начало е сложна, а макар в последните седмици да има ескалация, към днешна дата страната ни може да препотвърди тази своя позиция.

 

„Към настоящия момент нямаме основание да прогнозираме спиране на доставките на газ, но рискът в такава ситуация остава", заяви Орешарски. 

 

Той коментира и риска ЕРП-тата да останат без лицензи. Орешарски заяви, че няма информация върху Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да е оказван какъвто и да било политически или партиен натиск по този въпрос.

 

„В момента, в който те влязат в текстовете на закона, ще отпадне и процедурата за отнема на лицензите. Ако не се съобразят с българските закони, вероятно ДКЕВР ще отнеме техните лицензи", заяви премиерът. 

 

Пламен Орешарски беше помолен да коментира и твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че правителството няма да се справи без актуализация на бюджета. 

 

„По принцип всичко е възможно, но за първите три месеца няма данни да твърдим, че ще има актуализация", отговори Орешарски. По думите му до края на годината им време, за да се стабилизира окончателно приходната част на бюджета, а има и достатъчно резерви в разходната част.

 

Запитан дали ще подаде оставка, ако БСП не спечели европейските избори, Пламен Орешарски отвърна, че би се радвал на изборна победа на двете партии, които подкрепят правителството. 

 

„Ще си подам оставка тогава, когато е очевидно, че не мога да се справя със своите задължения. На този етап мога", заяви премиерът.