Пет партии със свои представители в ЕП, ако изборите бяха днес

Пет партии и коалиции със свои представители в Европейския парламент, ако изборите бяха днес. Това показва последното изследване на Центъра за анализи и маркетинг

 

Според изследването ГЕРБ биха имали подкрепа от 32%, втори са БСП с 28% от вота, следвани от ДПС с близо 14%. Реформаторският блок и „България без цензура” също имат голям шанс да пратят депутати в Европа. 

 

При такова разпределение на гласовете ГЕРБ и БСП биха имали по шест мандата в Европарламента, ДПС – три, а Реформаторският блок и "България без цензура” - по един. 

 

Междувременно премиерът Пламен Орешарски не се ангажира с конкретна позиция за това дали бъдещето на правителството е зависимо от резултатите на евровота. 

 

"Бих се радвал на изборен успех на двете сили, които подкрепят кабинета. Резултатите искам да ги коментираме след изборите. Аз съм казал, че ще подам оставка, когато не мога да се справя с ангажиментите си, на този етап мога. Това е нов тест за обществено доверие, нека да го видим на 26-ти и тогава ще го коментираме. Останалото са хипотези”, коментира Орешарски.