Светия синод обмисля да се премине основно към ползването на восъчни свещи

Тройно по-скъпи може да станат свещите в православните храмове в страната. Причината е, че Светия синод обмисля да се премине основно към ползването на восъчни свещи, а не на парафиновите, както е в момента. 

 

В Свещоливницата в София се произвеждат свещи за всички епархии в страната. Основният материал, с който работят,  е парафин, защото е много по-евтин. 

 

За да стигне свещта до ръцете ни и чрез нея да отправим молитвите си към Бог, трябва да се измине сложен процес. Етапите на производство са няколко. Всичко започва с претопяване на парафина и церезина, налива се в специални вани, а след това се унизва за всяка свещ.

 

Парафинови свещи се правят у нас от години. С времето обаче и постоянното им ползване те са започнали да вредят на стенописите и иконите в храмовете и манастирите. Така владиците стигат до идеята да се правят свещи не е от парафин и церезин както сега, а от натурален пчелен восък. 

 

„Восъчните и като аромат и като естествен материал са безвредни и не насят такива огромни поражения върху стенописите. За една реставрация се дават много пари, това е едно капиталовложение, което едва ли може да се възвърне от даренията, които хората оставят за свещите”, обясни отец Емилиян.

 

Производството на восъчни свещи обаче ще вдигне цената им, смятат специалистите. В момента един килограм парафин струва около 3 лева. За същото количество восък ще трябва църквата да плати около 10 лева. Въпреки това вярващите не се притесняват от възможното поскъпване на свещите. 

 

Само за великденските празници свещоливницата към светия синод е произвела 100 тона свещи. Ако Синодът реши да се правят свещи от восък, най-вероятно ще се наложи да се купуват и нови машини, но все още се търсят варианти. 

 

Ако свещите станат от восък цената им едва ли ще се повиши веднага, а по-скоро поетапно.

 

Още гледайте във видеото!