Поводът са намеренията на ГЕРБ да внесат четвърти вот на недоверие - за политиката в енергетиката

Втори ден продължават задочните атаки между управляващите и опозицията. Поводът са намеренията на ГЕРБ да внесат четвърти вот на недоверие, сега - за политиката в енергетиката. В отговор от правителството видяха интересен подход в избора на теми за вот. По темата работиха Мария Димитрова и Златина Зехирова.


Докато ГЕРБ готви поредния вот на недоверие срещу правителството, кабинетът отговори на атаките.


„Южен поток” е проект, по който работим, в голяма степен наваксахме изоставането, което заварихме в средата на миналата година”, обясни премиерът Пламен Орешарски.


„Ако опозицията си беше свършила работата нямаше да има забавяне. Строителството на сухопътната част ще започне по план, а на морската през юли и август”, твърди икономическият министър Драгомир Стойнев.


Въпреки заканите на ГЕРБ, че ще внесат вота в парламента, това засега все още не е факт.  Причината –  чакали информация за финансовото състояние на енергийните дружества.


„Криенето на отчетите им за определено време най-вероятно цели да минат европейските избори на 25-ти и едва след това обществото да разбере колко е тежка ситуацията в българската енергетика”, обясни бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

 

А управляващите били готови на за дебати в парламента.


„Да не забравяме, че именно ситуацията в сектор енергетика свали правителството на Бойко Борисов”, изтъкна министър Драгомир Стойнев.


От внесените досега вотове, опозицията внася само за успешни политики”, контрира премиерът Пламен Орешарски.


От ГЕРБ планират да внесат искането за оставка на правителството, а гледането на вота от парламента ще стане до седем дни по-късно.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Мария Димитрова и Златина Зехирова