Има много сгрешени протоколи заради преференциалния вот

Часове наред  членове на секционните избирателни комисии в Благоевгрда чакаха, за да предадат избиртелните проколи. Лоша организация или прекалено дълга техническа обработка беше причиниата за струпването на хора, разказва Мария Димитрова.

 

Около 20 часа и 30 мин снощи започнаха да идват първите автобуси с членове на секционните комисии. Според указанията трябва да се предадат изборните протоколи, а след бюлетините се връщяат в общината, от която са дошли. Около 1 часа през нощта започва да става и по-голямото струпване от хора – идват хора от Разлог, Гоце Делчев и Петрич.

 

„Не сме спали, не сме яли. Сега обстановката горе-долу е добре”, обясниха от една от секционните избирателни комисии от Петрич.


Лоша организация или много дълга обработка на протоколите?„Ние за втори път пътуваме. Има слаба организация. Спахме в автобуса на площада”, оплака се един от мъжете, който също чака да предаде протоколите. За тях не е нормално бюлетините да бъдат в такива чували и да стоят цяла нощ при тях преди да бъдат предадени.


Процесът тече нормално, но има много сгрешени протоколи заради преференциалния вот, обясниха събралите се хора.

 

Седем часа по-късно част от тези хора още са на площада. Без да са спали, на крак, чакайки да дойде техният ред. От РИК обясниха, че работата протича нормално и организацията била перфектна. Всяка една от секциите получава номер, за да не се получава струпване.  


Част от чувалите с бюлетини бяха оставнеи настрани без да има никой до тях, а други послужиха за стол. След повече от 10 часа чакане всички протоколи бяха предадени.

 


Повече по темата гледайте във видеото.