Дали приемането на еврото за официална българска валута ще позволи на икономиката ни да тръгне нагоре?

Европа отказа на България да въвежда еврото. Изявлението на комисаря Оли Рен събуди у нас отново споровета за това необходимо ли е на малка икономика като нашата изобщо да въвежда общата валута. И какво би означавало това за нас, потребителите?


Има ли смисъл да изоставим 134-годишния лев и да преминем към общоевропейската валута. Отговорът на един бизнесмен от Австрия, още на летище София.


„Първо е по лесно за чужденец като мен, второ, това ще засили Еврозоната като цяло. Ако се присъдини България, всички ще спечелят”, обясни бизнесменът.


Но у нас, поне от настъпването на гобалната икономическа криза и затрудненията на южноевропейските икономики, отговорът не е толкова очевиден.


Въпросът е, дали приемането на еврото за официална българска валута ще позволи на икономиката ни да тръгне нагоре. Или тя ще остане на място. Или още по-лошо, ще тръгне отново надолу. Специалистите виждат добрите страни на такава крачка.


Ще облекчи начина по-който разсъждават за България. Ние вече ще бъдем, една от двете основни валути”, твръди финансовият анализатор Цветослав Цачев.


Но в същото време, опитът сочи, че приемането на еврото, води до повишаване на цените.
Ако вече бяхме въвели еврото, щеше да се наложи да помогаме на страни като Гърция и Испания. Твърде вероятно е другите европейски страни да ни помогнат, отчитат анализаторите.
След вчерашното решение на Еврокомисията, в България поне още две години със сигурност не прдстои приемането на еврото.


Повече по темата гледайте във видеото.