Българите могат да пътуват без виза до 141 държави в света

Живеем в свят, определян от невидими мета-данни, интернет и различни технологии. Но малката книжка с размери 10х15 сантиметра, позната още като паспорт, все още е носи голяма тежест в съвременното ни общество. Но паспортите не са просто място за събиране на печати и визи при пресичане на граници. Те са отражение на геополитиката, взаимовръзките между две държави, статутът на една страна спрямо света.

 

Те също така са изключително ценни. Просто трябва да попитате някой от живеещите в развиващите се страни кое биха предпочели – да спечелят лотарията или да получат американски паспорт. Вероятно в повечето случаи отговорът ще бъде еднозначен: гражданство в САЩ.

 

Една от най-специалните привилегии, които получават притежателите на паспорти в Европа, е движението в Шенген. Това е сбор от 22 държави, между които няма граници. Хората имат право абсолютно необезпокоявано да пътуват между различните страни в списъка. Но присъствието в ЕС не означава непременно и присъствие в Шенген. Великобритания и Ирландия например отказаха да приемат условията, докато Румъния и България все още не са приети.

 

Американското издание „Хъфингтън пост” направи и справка на броя страни, които може да посетим без виза, ако притежаваме паспорт от определена страна. Българите се нареждаме в горната част на таблицата – посещаваме безвизово 141 държави.

 

Превод: Рой Хил