Те настояват за спешни мерки за успокояване на обществото

Синдикатите и бизнесът поставиха невиждан ултиматум на държавата. Профсъюзни лидери и работодателски организации заплашиха с безпрецедентни съвместни действия, ако до 1 месец управляващите не изпълнят исканията им. 

 

За синдикатите и работодателите невинни партии няма. В общата им декларация те отправиха сериозни критики и искания към народните представители, кабинета и държавния глава. 

 

„Когато организациите на бизнеса и на работниците застанат заедно в общ документ, значи имат какво да кажем”, заяви Пламен Димитров от КНСБ.

 

„При наши членове си изкарват хляба повече български граждани, отколкото са гласоподавателите на всички партии взети заедно”, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

 

„Срамно е това, което става, особено в последните месеци”, допълни Константин Тренчев от КТ „Подкрепа”. 

 

„Затова казваме: „Стоп! Спрете се, огледайте се, повече така не може. Преминахте всякакви граници. Държавата не е ваша””, продължи Васил Велев.

 

„Искаме политическите партии да ни върнат държавата”, добави Божидар Данев от БСК.

 

Пламен Димитров заяви, че синдикатите и работодателите са готови да организират „безпрецедентни съвместни действия”, за да накарат партиите да изпълнят исканията им. 

 

Поименно като виновни бяха изредени всички политически партии, както тези в парламента, така и всички, които се готвят да влязат в него. 

 

„Един шамар за тях. Защото счупиха стомната”, заяви Васил Велев.

 

Ултиматумът е със срок до 5 август. А в декларацията се иска от партиите да постигнат съгласие в парламента по големите енергийни проекти, необходимата актуалиазиция на бюджета за здраве и спешно решение на въпроса как ще продължи пенсионната реформа. 

 

Ултиматумът към правителството е да направи отчет на това какво оставя след себе си, както и да спре  всички опити за финансова дестабилизация.


А към президента искането е да избере отдалечен от всички партии служебен кабинет и да гарантира честни избори. 

 

„Трудът и капиталът са на единни политически позиции, осъждащи политическата класа. Присъдата засега не я произнасяме, но я пишем. Така че се гответе и за присъдата”, заяви Божидар Данев.

 

А за да изпълнят присъдата са категорични, че няма да чакат до изборите.

 

Синдикатите и работодателите не подминаха и темата за банките. Обясниха, че са предусещали какво ще се случи и са отправили своите предупреждения много преди ситуацията да се усложни.