Свидетели твърдят, че влакът се е движил с повече от 40 км/ч, каквото е ограничението

Ужас край гара Калояновец - пътническият влак София-Варна дерайлира. Загина машинистът, а повече от 10 души са ранени. В кабината на локомотива смъртта си намери 38-годишният Венко Тодоров, а пътниците изживяха истински ад.

 

Все още не може да се каже каква е точната причина за инцидента. Няколко хипотези се появиха в публичното пространство. Предполага се, че причина би могла да е високата скорост, с която се е движил влакът. В този район той трябва да се движи с 40 км/ч. 

Още по темата

 

Има предположения, както и свидетелски разкази на хора, които са видели, че влакът се е движил доста по-бързо. Дали това е така, тепърва предстои да разберем. Транспортният министър обясни по-рано днес, че има система, която да регулира автоматично скоростта, но тя може да се изключва.

 

От друга страна, има и теория, че машинистът, макар че не се знае дали той е управлявал влака или неговият помощник, е извършил някаква грешка, довела до инцидента, или пък му е прилошало. Пътниците не са разбрали какво се случва, макар че част от тях твърдят, че много преди да стане инцидентът, са усетили клатене на вагоните.

 

На място са пристигнали екипи на спасителите от няколко съседни области. Според представителите на институциите всички са си свършили работата много добре. В първите минути след инцидента обаче на място пътниците не са получили помощ, както твърдят самите те. Единствените, които са им помогнали, били ромите от съседната махала.

 

"Все още не можем да кажем какво точно се е случило. По всяка вероятност може би е несъобразена скорост, но не можем да разберем, тъй като не ни допускат до локомотива. На този етап това са двете най-нови рехабилитирани отсечки и двата пътя са направени по Оперативна програма „Транспорт” преди два месеца”, обясни Милчо Ламбрев от НКЖИ.

 

"Разберете, че причината за инцидента ще се изясни в хода на досъдебното производство. Предстоят експертизи и разпити. Всички лица, които са пострадали са извозени с линейки до болниците в Стара Загора и Чирпан. Паралелно с това сме създали организация за оказване на първа помощ на всички лица. Този път, смея да твърдя, че беше създадена много добра координация от всички ведомства, които имат отношения към случая”, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

 

Възстановяването на жп линията ще продължи през цялата нощ. Очаква се вагоните да бъдат раздигнати, за да може движението по железопътния път да продължи нормално и влаковете отново да тръгнат.  

 

Утре в предаването "Събуди се” очаквайте в преки включвания какво се случва с разследването и какви евентуално са причините за тежката катастрофа.

 

Репортер: Димитър Иванов