От MoveBG се обявиха и за медиен плурализъм

„Крайно време е всички да свалим лепенките от устите си и да отворим не само тях, но и очите за това, което видяхме през последния месец, но и през последните години – как една банка беше убита, а за друга имаше опит да бъде убита чрез медии. Видяхме как едно политическо ГМО влезе в Европейския парламент, пак с помощта на медии. Постоянно се случват много нередни неща”. Това заяви в „Здравей, България” Димо Господинов от MoveBG, гражданска платформа, която обединява експерти и прогресивни граждани в общи действия за една по-добра България.

 

„Като цяло доминира възгледът, че в България има едно много опасно срастване между власт, медии и икономика, което трябва да спре по някакъв начин”, добави експертът по правни въпроси на организацията.

 

„Подкрепихме европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм, инициирана от гражданите, които застават зад медиите в стремеж към повече свобода, добави Иван Бондоков, отговорник на националната мрежа на MoveBG. За целта участниците в инициативата издигат ред искания:

 

„За да са свободни медиите, трябва да е ясно кой е собственикът”, посочи Бондоков едно от тях.

 

„Другото е да се сложи край на т.нар. модел ‘Пеевски’ – концентрацията на собственост в едни ръце”, добави Димо Господинов.

 

В MoveBG се обявяват и против това собственици на медии да участват в политиката.

 

Можете да подкрепите европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм на www.mediainitiative.eu. Подробности ще научите от видеото.