В срок от 60 дни дружествата могат да представят възраженията си

ЕВН, ЕНЕРГО-ПРО и ЧЕЗ са злоупотребили с господстващо положение, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията. Антимопонолният орган се е самозезирал по проблема, в последствие обаче, се появява и сигнал от независим търговец на електроенергия, който също е включен в производството. 
 
В прессъобщение, разпространено от Комисията, се казва, че твърденията са предявени въз основа на доказателства, иззети от офисите на дружествата през март и април 2013 г. Освен това, КЗК e изискала информация от търговци на електроенергия по свободно договорени цени и от клиенти, които предстои да започнат да се снабдяват с електроенергия по свободно договорени цени.
  
И трите компании – Енерго-про, ЕВН и ЧЕЗ имат електроразпределително, електроснабдително дружество и дружество – търговец на енергия по свободно договорени цени. 

 

Според КЗК, Енерго-про, ЕВН и ЧЕЗ злоупотребяват, като дружествата – търговец на свободния пазар ползват свободно информация от базата данни на снабдителното и разпределителното дружество на конкретната компания. 

 

Това се случва при преминаването на клиентите средно напрежение от регулирания към свободния пазар – изискване, което е в сила от една година насам. 

 

Според КЗК, с това и трите компании възпрепятстват свободното преминаване на клиентите си средно напрежение от регулирания на свободния пазар. Изискване, което е в сила вече една година.  

 

Според предварителната оценка на Комисията, нарушението може значително да засегне търговията между държавите-членки.
 

На дружествата е предоставен срок от 60 дни, в рамките на който могат да представят своите възражения по предявените твърдения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание.

 

ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО обявиха, че спазват напълно европейските и българските закони. И че ще се защитят в определения за това двумесечен срок. Ако не успеят, заплашват ги глоби до 10% от оборотите им за миналата година.