Роднини на пациент нападнали дежурните медици с викове и обиди посред нощ

Поредно нападениe над екип на Спешна помощ - този път той се случи в Кресна. Роднини на пациент нападнали дежурните медици с викове и обиди посред нощ. Причината - неотзовала се на адреса им линейка за човек в безпомощно състояние.


Скандалът станал заради 48-годишния Христо Димитров. Малко след полунощ мъжът вдигнал кръвно, а синът му повикал линейка. От телефон 112 обаче преценили, че случаят не е спешен и не изпратили такава.


„Ние се хранемхе, пиехме и по едно време на баща ми му стана лошо. Тръгна да се качва нагоре. Стана му лошо и падна на земята и звъннахме. 4-5 телефона сменихме да не кажат, че се шегуваме с тях, нали. Как ви е ЕГН-то, на колко години е, какво е, що е. Нито ЕГН-то знам, нито нищо, разбираш ли”, обяснява Митко Димитров, син на Христо.


След като линейката не пристига, Митко качва баща си в колата и го води в спешния център в Кресна, където започва да буйства и да ругае, разказват медиците.  


От страх от саморазправа никой от дежурния тогава екип не посмя да застане пред камерата ни. Направи го колегата им Димитър Котрулев.


„Бърза помощ не е викана. Нашите колеги не са викани да отидат. Доколкото разбрах, нещо са имали със 112 и с тях са се държали агресивно, с псувни и т.н и те са преценили, че не е спешно. Агресивни са били. След една семейна свада всичко прехвърлят на нас”, твръди фелдшерът Димитър Котрулев.


Медиците натиснали паник-бутона, но полицията се забавила 15 минути, тъй като дежурни униформени има чак в Сандански. Митко отрича да е бил агресивен, но признава, че бил изнервен.  А баща му се чувства дискриминиран.


Това е пореден инцидент в спешното в Кресна. Лекарите разказват, че често са обект на агресия. Жалби в полицията обаче не смеят да подават, тъй като градът е малък и лесно могат да бъдат открити за саморазправа.


Час след случката с това семейство семейства, лекарка от спешното е била нападната и от наркозависим.


Агресията е... нещо в системата куца. Оттам идва всичко. Всичко е на нас, това е положението. Трябва да се промени. Първо трябва да се знае, кое е спешно, кое не е спешно при нас. Това всичко е спешно. Кой откъде идва върху нас скача”, разказва фелдшерът Димитър Котрулев.


Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Екатерина Николова