Вижте какво видя екипът ни зад вратите му

Екип на Нова телевизия влезе под прикритие в нелегални ислямски пансиони за деца в няколко български града. Вече ви показахме първата част на разследването на Вероника Димитрова и Тина Ивайлова.
 
В тристаен апартамент в центъра на Айтос от една година живеят малолетни и непълнолетни деца без родителите си. Някой плаща всички разходи - подслон, храна дрехи и обучение. Преподавателите са действащи имами и ходжи.  
 
От Агенцията за закрила на детето и от главното мюфтийство разбраха за пансионите от репортажа на Нова. Тепърва ще проверяват защо тези деца не живеят при семействата си, какво точно изучават и ходят ли на светско училище. По случая работи и ДАНС
 
Освен пансиона в Айтос, такъв, оказва се, има и в Исперих. Условията са идентични – децата могат да спят, да се хранят и да учат там, без да е необходимо да плащат пари. Впоследствие децата могат да продължат да се учат в Турция. Всичко това разбираме от Хамди Нурула – заместник на Общинския съвет в Исперих. 

Още по темата

 
И в този пансион малолетни и непълнолетни деца от бедни семейства живеят и учат ислям, но не в апартамент, а в къща, която се намира на метри от полицията и общината. Отвън никой не може да предположи какво точно се случва зад стените на тази сграда. Заместник-председателят на Общинския съвет в Исперих отговаря за настаняването. Хамди Нурула е и управител на ислямския пансион в разградското село Делчево, който е бил санкциониран преди години от Агенцията за закрила на детето. Свързваме се по телефона с Нурула. Първоначално той твърди, че в района на Разград и Исперих няма пансион, но впоследствие той сам търси нашите герои под прикритие, за да предложи място в ислямски пансион от средата на август. Води ни, за да ни покаже мястото.
 
„Преди имаше там 25-30 деца, обаче като започнаха ГЕРБ във властта и като започна Закрила на детето и накрая направиха ми акт за 6000 лв., защото не искат да учат децата”, обясни ни Хамди Нурула. 
 
Калин Каменов е човекът, издал акта за незаконното общежитие в Делчево през 2012 г.
 
„За мен е много важно да се знае откъде идват парите, аз за себе си не разбрах”, обясни ни Калин Каменов. Допълни, че е необходимо една организация да се регистрира и да бъде на светло, ако иска да помага.
 
Месец след първата среща, подставеното ни лице отива на втора, вече за да види пансиона. Присъства и един от ходжите преподаватели. Разбираме, че парите за пансиона идват от София.
 
Човекът, който се грижи за децата - Шабан, също отрича да има общо с пансиона, въпреки че в продължение на три часа го наблюдавахме да работи по двора. 
 
Малко по-късно екипът ни се представи вече официално на заместник-председателя на Общинския съвет на Исперих, който досега рекламираше безплатното училище. Хамди Нурула отрече да има нещо общо с пансиона и обясни, че трябва да се обърнем към мюфтийството в Разград. Районният мюфтия на Разград обаче, очаквано, също каза че не знае за какво му говорим. 
 
От главното мюфтийство обясниха, че ще им е нужно време, за да проверят дали този имот в Исперих е техен, дали вътре се провеждат Коран-курсове и законно ли е това. Тепърва ще търсят истината и от Агенцията за закрила на детето.
 
През годините от Агенцията са правили подобни проверки. Установявали са десетки подобни общежития без лиценз. 
 
На 10-и септември, сряда, очаквайте в „Здравей, България” историята на едно от санкционираните незаконни общежития - това в разградското село Делчева, където поне според проверките на институциите деца вече няма.
 
Има ли основателна причина за притеснение според Емил Велинов - директор на Дирекция „Вероизповедания”, и Недим Генджев - председател на Висшия мюсюлмански съвет - гледайте във видеото.