Това ще се случи чрез актуализацията на бюджета

Работещите в „Напоителни системи” успяха да стигнат до Министерския съвет и имаха възможността да разговарят и с министъра на земеделието и храните Васил Грудев, за да кажат какви са техните искания.


Припомняме, че в сряда Министерският съвет отпусна 4,5 млн. лв., с които да се платят заплатите за юни, юли и август на работниците. Това обаче според служителите е крайно недостатъчно. По техни сметки, за да няма проблеми със заплатите до края на годината са нужни поне още 6 милиона.


Исканията им обаче отиват по-далеч – те смятат, че на дружеството трябва да бъдат възстановени средства, които са взети неправомерно. Освен това искат управляващите да им гарантират, че всеки месец редовно що получават възнагражденията си.


Премиерът Георги Близнашки лично се срещна с протестиращите от „Напоителни системи”. Служителите на ”Напоителни системи” на протест пред Министерски съвет


Запознах се с исканията на хората. Имах среща с водачите на КНСБ и КТ „Подкрепа” – Пламен Димитров и д-р Константин Тренчев. Натрупани са много проблеми и то за продължително време. Правим всичко възможно тези непосредствени искания да ги удовлетворим. Това, което можем да направим, е да осигурим заплатите на хората, което е равнозначно на откъсване от залъка на нашето общество. Ние не разполагаме с особени ресурси. Ще направим усилие да осигурим тези средства, в актуализацията ще го предложим, но ние сме притиснати от онзи дефицит, който е одобрен в рамките на ЕС. Ще направим всичко възможно да стабилизираме нещата, но тук са нужни дългосрочни решения”, заяви премиерът Георги Близнашки.


Повече по темата гледайте във видеото.