За ГЕРБ биха гласували 35,9%, за БСП - 18,3%, за ДПС – 14,2%

ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни участници в Народното събрание, сочи изследване на „Галъп интернешънъл”. "България без цензура”, Реформаторският блок и Патриотичният фронт по всяка вероятност също влизат. АБВ и "Атака" имат малки шансове да преминат бариерата. 

 

За ГЕРБ биха гласували 35,9%, за БСП - 18,3%, за ДПС – 14,2%, за „България без цензура” – 5,8%, за Реформаторския блок – 5,6%, за Патриотичния фронт – 4,9%, за АБВ – 3,6%, за "Атака" – 3,4%. Очаква се да гласуват около 3,4 милиона души. Това е моментната картина на електоралните нагласи. Изследването е проведено между 12 и 18 септември. До края на кампанията са възможни размествания. 

 

ГЕРБ би могъл да разчита и на известна периферия, докато при БСП това е по-трудно. ДПС също би могъл в деня на изборите да има и по-висок резултат, поради спецификите на вота за партията от чужбина. ББЦ и Реформаторите се движат "в пакет", а Патриотичният фронт постепенно се налага. "Атака" и АБВ са формации, които имат сходна подкрепа, отбелязва „Галъп”.

 

Характерният за българското масово съзнание песимизъм за посоката на развитие на страната запазва високите си стойности – 70%. Песимизмът доминира и по отношение на резултатите от изборите – 54% са на мнение, че те няма да променят нищо, 26% очакват подобрение, а 7% - влошаване. 61% споделят мнението, че страната се намира във финансова катастрофа. 

 

Доверието и недоверието в служебното правителство са сходни с тези към кабинета "Орешарски" в последния му месец. 15% от избирателите декларират доверие в кабинета, а 70% не му се доверяват. Мнозинството запитани считат този кабинет за зависим от ГЕРБ. Това се предава и по линия на президента Плевнелиев, когото 54% определят също като зависим в действията. 

 

Масовите очаквания на обществото са за победа на ГЕРБ на изборите. Отчетливо мнозинство от 59% обаче е на мнение, че не би било добре за страната Бойко Борисов да бъде премиер. На обратното мнение са 24%. Доминират нагласите за коалиционен формат на управление – 56%, като за еднопартиен кабинет се обявяват 12%.