Акцията е срещу дейността на организирани престъпни групи в ЕС

Между 15 и 23 септември правоохранителните органи от 34 държави, сред които и България, проведоха под координацията на Европол мащабна операция под кодовото наименование „Архимед", насочена срещу дейността на организирани престъпни групи в ЕС. Това съобщиха от ДАНС.

 

В рамките на операцията на територията на целия Европейски съюз са арестувани 1027 лица, задържани са 599 кг кокаин, 200 кг хероин, 1,3 тона канабис, спасени от трафик на 30 деца. Проверени са около 10 000 незаконни имигранти, като са арестувани 170 лица, участвали в организирането на канали за незаконна миграция и е събрана важна разузнавателна информация.

 

Действията са осъществени съвместно с Евроджъст, Фронтекс и Интерпол. В операцията са участвали служители от всичките 28 държави-членки на ЕС, както и от Австралия, Колумбия, Норвегия, Сърбия, Швейцария и САЩ.

 

Извършени са внезапни проверки и акции в стотици обекти, в това число летища, ГКПП-та, пристанища и специфични зони с високи нива на престъпност в различни градове. Всички набелязани обекти присъстват в Доклада на Европол за Оценка на заплахата от тежка и организирана престъпност (SOCTA), в докладите на държавите-членки на ЕС и трети страни, както и в аналитичните продукти, изготвени въз основа на информация от базите данни на Европол, допълват от ДАНС.