"Когато конкретизираме позициите, можем да заявим подкрепа към ГЕРБ", обяви Калфин

 

Консултации за правителство и при президента, и в парламента. В президентството вече приключи срещата на държавния глава Росен Плевнелиев с АБВ. Основните теми, по които са говорили са основните закони и неотложните реформи за страната като здравната, пенсионната и образователната. В срещата участваха Румен Петков, Росица Янакиева и Ивайло Калфин. На излизане от сградата от АБВ заявиха, че са готови да подкрепят едно дясноцентристко правителство, но само по конкретни политики.

 

"Това, което ще се сформира като бъдеща коалиция, до голяма степен зависи от отношението на ГЕРБ. Ние сме заявили готовност да подкрепяме политики, които са важни. Установихме, че имаме различия по немаловажни политики - данъчна, социална и други. Нашата подкрепа ще бъде свързана с това, което ние сме поели като ангажимент пред избирателите си", обяви Ивайло Калфин от АБВ.

 

В 16 часа в президентството трябваше да дойдат и представителите на "Атака". Те обаче не дойдоха, твърдейки че няма да участват в пиар акции.

 

Следващата седмица ще се проведат консултациите и с другите парламентарно представени партии. Най-вероятно президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат на ГЕРБ за сформиране на правителство.

 

Преговорите за новата власт продължават и в парламента. След вчерашния оптимизъм, днес лидерът на ГЕРБ заяви, че е песимист и може да върне мандата. Срещата между представители на ГЕРБ и Реформаторския блок в Народното събрание продължават. И днес се обсъждат по-общи неща и се доизглаждат позициите по програмата.

 

И ако вчера вариантът формулата 2+2 или двупартийно правителство с по-широка парламентарна подкрепа изглеждаше финален, то като че ли днес не е съвсем ясно ГЕРБ и Реформаторите, ако сформират правителство, на кого точно ще разчитат в пленарната зала.

 

Едните, за които се знае, че ще дадат подкрепата си, са от Патриотичния фронт, а вторите, за които се заговори по метода на изключване, са АБВ. Оттам обаче заявиха, че ГЕРБ не биха могли да разчитат напълно на тях, че все още е рано да се говори за каквато и да било подкрепа, но че все пак биха дали своите предложения за програмата на бъдещото правителство. Но засега среща между ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок все още няма

 

"В понеделник вече би трябвало да имаме разговори и за постове - за хората, които ще ги изпълняват. Като не стигнем до споразумение - взимаме мандата, връщаме го в сряда и отиваме на избори", обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

"Има теми, по които намерихме желание да намерим общи позиции - избирателна система, избирателна реформа, съдебна реформа и т.н. Когато конкретизираме позициите, можем да заявим подкрепа към тях", обяви Ивайло Калфин от АБВ.

 

Радан Кънев от Реформаторския блок заяви, че за постове и министерства въобще не са говорили с ГЕРБ.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 


Репортери: Мария Димитрова и Марина Стоименова