Сред другите претенденти бяха Малкото пони, Костенурките нинжда и камиончетата "Hess"

Кубчето на Рубик бе тържествено въведено в Залата на славата на играчките в музея "Стронг" в град Рочестър. Заедно с него с високата чест бяха удостоени зелените пластмасови войничета, с които няколко генерации момченца са си играли, както и сапунените балони, пише БТА.

 

Новото трио ще заеме място сред други класики в Залата на славата на играчките в щата Ню Йорк - куклата Барби, скрабълът, тухличките "Лего", играта "Монополи" и др. 

 

Армията от зелени пластмасови войничета излезе на пазара през 1938 година. Тяхната популярност спадна по време на войната във Виетнам, но след това щастието им се усмихна с излизането на филма "Играта на играчките". Няколко производители пускат на пазара всяка година милиони войничета. 

 

Кубчето на Рубик, занимателната игра, която поставя на изпитание интелекта, бе изобретено от унгарския архитект Ерньо Рубик през 70-те години, но стана популярна в САЩ едно десетилетие след това. Над 100 милиона от шест цветните кубчета бяха продадени между 1980 и 1982 година. Те разделиха населението на хора, които могат да ги подредят, и на онези, неспособни да издържат изпитанието. Световният рекорд за най-бързото подреждане принадлежи на холандеца Матс Валк - 5,35 секунди. 

 

Децата са си играли със сапунени балони още от 17 век, когато са били обезсмъртени от фламандската живопис. В наше време над 200 милиона бутилки с течност за балони се продават всяка година по света. 

 

Сред останалите дузина претенденти тази година, избрани измежду стотици предложения, бяха Малкото пони, Костенурките нинжда, камиончетата "Hess" и хартиените самолетчета. За да попаднат в Залата на славата в музея "Стронг", играчките трябва да са масово разпознаваеми, да стимулират познание, творчество и откривателски дух, да са се радвали на популярност десетилетия или повече. Миналата година в Залата на славата на играчките бяха въведени шахът и гуменото пате, а по-миналата - доминото и фигурката на култовия злодей от "Междузвездни войни" Дарт Вейдър.