Методът се състои в премахване на цвета на тъканите, което убива животното

Извън книгите и филмите хората все още не могат да са невидими, за сметка на това японски учени откриха начин да направят мишка прозрачна, за да изследват по-добре органите й.

 

Методът се състои в премахване на цвета на тъканите, което убива животното, за да могат след това учените да изследват различните органи или цялото тяло, без да му правят дисекция, предлагайки по-глобален подход, обясняват учените, цитирани от Франс прес и БГНЕС.

 

Тази техника ще позволи на учените да разберат по-добре "триизмерната структура на органите и присъствието на някои гени в различни тъкани", обяснява един от изследователите Казуки Тайнака. Методът "може да бъде използван за изследване на развитието на ембрионите и на рака и автоимунните заболявания на клетъчно ниво", съобщи в комюнике ръководителят на екипа Хироки Уеда.

 

В крайна сметка "това може да помогне за по-доброто разбиране на тези заболявания и може би да създаде нови терапии", допълни той. Процесът се състои в изпращането на солен разтвор на нивото на сърцето на мишката, който изтласква кръвта от кръвоносната система и убива животното. След това мъртвата мишка бива одрана и потопена в реактив максимум две седмици.

 

"Бяхме много учудени да установим, че цялото тяло на младите и възрастни мишки може да стане почти прозрачно", казва Уеда в изявление, публикувано от японския научен институт Рикен.