Новият "ускорен подход" ще спаси 21 милиона живота

Новите активни мерки за борба със СПИН ще помогнат за прекратяване на епидемията към 2030 година. Това се потвърждава от публикуван във вторник в Женева доклад на програмата на ООН за борба със СПИН – Юнейдс (UNAIDS), цитиран от БГНЕС. 

 

Новият "ускорен подход" (Fast-Track) ще спаси 21 милиона живота и ще предотврати заразяването на 28 милиона души с човешкия имунодефицитен вирус, се казва в доклада. Експерти изчисляват, че ще бъдат спестени 24 милиарда щатски долара средства за лечение, а инвестициите в новата програма ще бъдат изплатени в 15-кратен размер."HIV инфекцията не може да изчезне в обозримо бъдеще, но епидемията от СПИН като глобална заплаха за здравето може да бъде спряна", се казва в доклада.

 

Основания за оптимизъм на инициаторите за "бързата писта" дават успехите на вече приетите мерки от страна на международната общност. През 2013 г. броят на заразените е нараснал до приблизително 2,1 милиона души, което е с 38 процента по-малко, отколкото през 2001 година.

 

Смъртност от СПИН е намаляла между 2005 и 2013 година с 35 процента.
Именно следващите пет години са от решаващо значение за постигане на "ускорения подход", се казва в доклада. До 2020 г. броят на новозаразените трябва да бъде намален до 500 хиляди, а изпълнението на програмата ще изисква големи инвестиции - до 35,6 милиарда долара до 2020 г.

 

"Ако ние инвестираме само за 3 долара на ден за всеки човек, живеещ с ХИВ, през следващите пет години, ние ще обърнем посоката на развитието на епидемията към по-добра", заяви изпълнителният директор на UNAIDS Мишел Сидибе, пише ТАСС.