Аферата с тефтерчето с политически поръчки върви към развръзка

 

Аферата с тефтерчето с политически поръчки върви към развръзка. Очаква се решението на Апелативния съд дали ще потвърди затвора за Филип Златанов или ще го пусне. Основното доказателство по делото обаче го няма - преди няколко седмици тефтерчетата бяха откраднати. 

Още по темата

 

Присъдата ще е ясна до месец. Прокуратурата поиска 3,5 години затвор за бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов по обвинения, че е потулил сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и не е публикувал решение срещу съветничката на държавния глава Димана Ранкова като по този начин я е ощетил. 

 

На днешното заседание бе разпитан и експерт графолог, който трябваше да каже дали почеркът в тефтерчетата е именно на Златанов. Експертизата обаче била само за едно от тефтерчетата. 

 

На финала на делото Златанов отказа да дава показания, защото се почувства зле. Обяснения даде експертът Валери Костадинов, който оказа, имал подозрения, че в черния тефтер на Златанов била писала Искра Фидосова. Защо точно тя е разпознал в инициалите И.Ф., а не например Ирина Флорин, експертът не отговори. Не си спомни и дали е виждал инициали Д.П. 

 

И въпреки липсата на спомени за инициали, Костадинов бе категоричен в едно - записките са на Филип Златанов

 

Дело за поръчители на Златанов все още няма, а любопитен факт е, че именно експертът по него - д-р Стефан Бенчев, е човекът, от когото бяха откраднати тефтерчетата.