Според вносителите целта е да се защитят публичните средства, които ще бъдат инвестирани в КТБ

 

 

Управляващите внесоха в Народното събрание законопроекта, с който искат да отменят сделките по изкупуване на влогове и активи в КТБ. През последните седмици от скандала са извършени такива договаряния за над 1,1 милиарда лева. 

 

Според вносителите на законопроекта целта е да се защитят публичните средства, които ще бъдат инвестирани в КТБ.

 

Огромното количество сделки от типа на цесиите, при които длъжници изкупуват евтино влогове и активи на вложители в КТБ са накарали управляващите да внесат в парламента изменението на законодателството.

 

Кредитополучатели на банката активно извършват сделки, за да намалят изгодно дълга си. Самите цесии са законни по действащото у нас законодателство, категорични са юристите. 

 

Извършените цесии досега са действителни. Тук не трябва да има никакво съмнение. Въпросът е обаче дали цесионера може да извърши прихващане със своето придобито вземане към задълженията си”, обясни юристът Огнян Герджиков.

 

Т.е. изкупилият влог в банката да го размени срещу своето задължението и то изгодно. Такива сделки, според ГЕРБ, се правят. И тях искат да пресекат с новото изменение в закона.

 

Материята е изключителна сложна и е възможно да се достигне до тежки дела при евентуалното все още обявяване на несъстоятелността на банката. 

 

Ако законопроектът бъде приет, управляващите очакват да бъдат спестени 800 милиона лева на данъкоплатците.