Според обвинител номер едно опитите да се разпали скандал, са обясними

Тефтерът на Филип Златанов не е толкова важно доказателство, а по-скоро символ на определен властови механизъм в държавата. Това обяснява пред агенция „Фокус” главният прокурор Сотир Цацаров. Той реши да се изкаже писмено и само пред „Фокус”. 

 

Според обвинител номер едно опитите да се разпали скандал, са обясними, защото той би ударил част от политическата класа, както и държавното обвинение. 

 

Цацаров казва още, че сценаристите на този скандал нямат нужда от силна и работеща прокуратура. За тях всеки опит за независимост на държавното обвинение бил заплаха.

 

Цацаров казва още, че досега Филип Златанов не идентифицира никой от инициалите с действителни имена, нито пък хора, носещи имена с такива инициали, припознават себе си в стриктните записки.

 

Тогава, пита Цацаров, наличието или липсата на инициали Д. П. ще реши ли проблема с това, дали някой, чиито имена започват с тях, е бил част от този механизъм, за който говоря?

 

Според главния прокурор не се иска кой знае каква прозорливост, за да е ясно какъв е бил и какъв е съставът на едно неформално „Политбюро”, което е определяло кой „да има конфликт” и кой да няма. В становището си обаче Цацаров не споменава имена на членове от това неформално "Политбюро".

 

Той обаче пише, че опитите сега да се разпали скандал, са обясними, защото един скандал ще удари част от политическата класа, както и държавното обвинение, защото то „фалшифицирало". Според Цацаров сценаристите на този скандал нямат нужда от силна и работеща прокуратура.  

 

С или без инициали Д.П. в тефтерите на Филип Златанов тези записки ще са причина България да чуе много критична оценка за напредъка си в съдебната реформа, смята Меглена Кунева. Според вицепремиера България и Румъния ще бъдат разделени в оценките, като страната ни отново ще бъде лошият пример.

 

В същото време скандалите с тефтерчетата на Филип Златанов събраха десетки недоволни пред Съдебната палата в София. Под надслов "Код 10 - страхуват ли инициалите ДП прокуратурата" хората изразиха съмненията си, че записките за поръчки на властта са манипулирани и инициалите ДП са прeправени на 10, за да бъде прикрит Делян Пеевски. 

 

Организатор е "Протестна мрежа". Издателят Недялко Недялков поиска прокуратурата да провери доходите на "Протестна мрежа". Сигналът беше внесен днес в държавното обвинение.