Според вицепремиера замразяването на параметри в социалния сектор е вредно

 

 

За ръст на минималната заплата с 40 лева от догодина ще настоява Ивайло Калфин в разговорите с финансовия министър Владислав Горанов. Според вицепремиера замразяването на параметри в социалния сектор е вредно, той ще настоява и за ръст на максималния осигурителен доход.

 

„При всички случаи 15 месеца дефлация в България означава убито потребление и убит вътрешен пазар. Няма как това нещо да не се отрази на цялата икономика. Един от начините за решаване на проблема е чрез раздвижване на доходите и то на най-ниските доходи”, заяви днес Калфин.  

 

Деликатна е темата. При дефлация и при минимален ръст на икономиката  подобно увеличение би могло да окаже натиск върху пазара на труда, този дебат трябва много внимателно да го проведем”, каза от своя страна финансовият министър Владислав Горанов. 

 

 

Няма обаче решение с колко ще се индексират пенсиите от юли 2015-а година. Според вицепремиера Ивайло Калфин възрастта за пенсия трябва да нарасне с по-малко от 4 месеца за масовата трета категория труд, въпроеки че финансовият министър иска нарастването да е точно с 4 месеца. Калфин ще предложи нови програми в помощ на хората в предпенсионна възраст.

 

"Има хора, които нямат възможност да се пенсионират. Има едни програми, които са "помощ преди пенсиониране", които така са изработени, с такива критерии, че много малко хора биха могли да се включат към тях, или ще потърся друг начин, който да помогне на хората, които са пред пенсия, на които не им стига стаж или възраст и които нямат възможност да получат доход. При всички случаи ще потърсим нещо, което да облекчи хората, които са пред пенсия и на които не им достига малко, за да излязат в пенсия", категоричен е Калфин.