Ромският квартал в града осъмна блокиран от полиция и жандармерия

 

Мащабна антитерористична акция на МВР и ДАНС се провежда в Пазарджик. Ромският квартал „Изток" осъмна блокиран от полиция и жандармерия. Има арестувани, а сред тях е имамът Ахмед Муса Ахмед, който беше осъден заради проповядване на радикален ислям. 

 

Още по темата

Спецчастите нахлуха в 30 жилища, сред които и дома на имама Ахмед Муса Ахмед. Акцията е свързана с досъдебно производство срещу Ахмед Муса Ахмед за пропагандиране и подстрекаване към война и за разпространение на антидемократична идеология. Досъдебното производство е образувано срещу него и негови сподвижници. 

 

Нова телевизия научи, че към момента са арестувани петима души, един от които е самият Ахмед Муса Ахмед. През 2005 година той беше осъден за проповядване на радикален ислям. Той е и един от 13-те имами по делото за проповядване на радикален ислям в Пазарджик. Единствено той беше осъден на една година затвор, но все още не е зад решетките, защото обжалва присъдата. 

 

От джамията „Абу Бекир”, в която е служил Ахмед Муса Ахмед са иззети компютър, два телефона, много религиозна литература и документи.

 

Само преди месец в Новините на Нова първи съобщихме за това, че българи се сражават за силите на "Ислямска държава". Информацията беше потвърдена и от тогавашния министър на отбраната Велизар Шаламанов, който пък се позова на партньорски служби. Шаламанов поиска и свикване на Съвета за сигурност към правителството.

 

Европейското участие в чуждестранния легион на ислямистите наброява над 15 000 души, сред които 2 000 англичани, над 1000 французи и близо 500 руснаци. Кюрдски телевизионен канал разпространи и видео със заловени бойци с белгийско гражданство, преминали по пътя си към Сирия през летището в София. Освен чисто религиозни подбуди, голяма част от чужденците се бият за ислямистите срещу солидни заплати, възлизащи на няколко хиляди евро на месец.

 

Репортер: Благой Бекриев