Акция "Антитерор" е проведена няколко седмици по-рано заради грешка на секретарка

 

 

България да е първата европейска държава, където да се развее черното знаме на „Ислямска държава”. Това са проповядвали задържаните при акцията на полицията и ДАНС в четири български града.

 

В България няма клетки на радикалната организация „Ислямска държава”, но съвсем скоро е можело да има такива. Това уточни председателят на ДАНС днес. 

Още по темата

 

Седем души са задържани и обвинени за проповядване на идеите на ИДИЛ, както и в престъпления против републиката и мира.

 

Разследващите започват да следят доста хора то Пазарджик и други градове, защото забелязали, че в интернет пространството и в определени квартали са започнали да се разпространяват знамена, символи и знци на „Ислямска държава”. Така стигнали до седемте задържани, сред които има и една жена. Всички те са българи от ромски произход. След като приели исляма, те започнали да се наричат с арабски имена. Малко по-късно започнали да възхваляват идеите на „Ислямска държава”. 

 

Акцията е проведена няколко седмици по-рано от предвиденото заради грешка на Окръжния съд в Пазарджик. Секретарка е публикувала погрешка публично разрешението на съда за обиски в домовете на Ахмед Муса Ахмед и сподвижниците му. Така преди ден агентите щурмуват разследваните за разпространение на радикални идеи. 

 

Според обвинението Ахмед Муса е лидер на група, проповядвала идеите на „Ислямска държава”, а освен това е призовавал мюсюлманите да се включват във военните действия. 

 

„Това не е клетка на „Ислямска държава”, но можеше да бъде”, заяви директорът на ДАНС Владимир Писанчев.

 

Разследващите са намерили десетки клипове, снимки и проповеди, в които български мюсюлмани споделят и възхваляват идеите на „Ислямска държава”. 

 

Самите проповеди в интернет Ахмед Муса провежда на фона на знамето на „Ислямска държава”, обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. 

 

„Първо – появиха се атрибути на „Ислямска държава”. Второ – призиви за джихад, участие във военни, действия. Трето – установихме, че при тези хора се отбиват транзитно пътуващи към Сирия джихадисти”, заяви Владимир Писанчев .

 

Ахмед Муса и други шестима задържани са обвинени в проповядване идеите на „Ислямска държава” и в престъпление срещу мира.

 

В проповедите си Ахмед Муса говорел за бойците на „Ислямска държава”, за налагане на халифат и как всеки мюсюлманин трябва да участва дори във войната, за да се случи това.

 

Директна връзка с „Ислямска държава” родните мюсюлмани все още не били осъществили, но търсели според разследващите.

 

„Не сме засекли финансиране от ИДИЛ”, заяви Владимир Писанчев. 

 

Ахмед Муса и сподвижниците му всъщност се опитвали да се покажат пред членовете на „Ислямска държава”. 

 

„Ахмед Муса е проповядвал на всички възможни езици, на които могат да го разберат”, обясни главният прокурор Сотир Цацаров. 

 

Според разследващите родните последователи на идеите на „Ислямска държава” се финансирали сами, а мотивацията им била изцяло на верска основа. 

 

Седемте задържани, начело с Ахмед Муса, остават в ареста за 72 часа. След това прокурорите ще поискат постоянното им задържане. 

 

От прокуратурата показаха материали със символи на „Ислямска държава", публикувани във „Фейсбук" профилите на сподвижници на  Ахмед Муса Ахмед. На една от тях се вижда дори как самият Ахмед Муса Ахмед проповядва с флага на „Ислямска държава”.  От държавното обвинение показаха и пропагандни материали, призоваващи към „Джихад срещу Асад”, с лика на Осама бин Ладен и бойци на „Ислямска държава”, както и карти на Световния халифат според „Ислямска държава”.