"Не" на частичната безработица, "не" на съкращенията, казаха хората

Над 25 000 души протестираха в Атина и Солун срещу продължаването на строгите мерки за икономии. Според данните на полицията около 18 000 протестиращи са се събрали в ранния следобед в центъра на Атина, където движението беше преустановено и организираха шествие до парламента на площад Синтагма, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. 

 

"Не на частичната безработица, не на съкращенията, да на стабилната и постоянна работа", "Да сложим край на бедността, да свалим правителството сега", можеше да се прочете на плакатите. След около седмица ще бъде гласуването на бюджета за 2015 г. от парламента, който продължава политика на намаляване на разходите, най-вече в областта на здравеопазването и образованието.

 

"Моята заплата беше намалена с 40% от началото на кризата, правителството трябва си отиде, за да се променят нещата", казва 40-годишният държавен служител Георгиос Папалексиу. Сред протестиращите имаше много пенсионери и безработни. "Не трябва само да се оплакваме и да си стоим у дома, поради това сме тук, за да осъдим намаляването на пенсиите и заплахата от нови орязвания", заяви 60-годишен пенсионер.

 

В Солун, втория по големина град в Гърция, най-малко 8000 души протестираха в центъра на града според местната полиция. В основата на протеста бяха профсъюзите, които осъждат "мерките на правителството, поддържащи социалното средновековие, безработицата на рекордно ниво, политиките, които превръщат служителите в променливата за нагаждане към кризата и дефицитите".

 

Освен обществения транспорт, стачката засегна също въздушните линии. Спирането на работата на авиодиспечерите наложи отмяната на полети от и към Атина. Всички кораби също останаха на кея заради стачката на докерите. Обществените услуги, най-вече училищата, болниците и банките, работят на забавени обороти, а множество профсъюзи, включително на служителите в търговията и хотелиерството, призоваха членовете си да се съобразят с нареждането.

 

Това е втората обща стачка тази година след стачката през април. От 2010 г. в страната се организират множество стачки срещу политиката за строги ограничения на разходите. От една година обаче те значително намаляха.