34-годишен мъж беше застрелян в град Финикс

 

 

Пореден случай на починал при арест в САЩ. 34-годишният чернокож баща на четири деца Румейн Брисбон седял в колата си пред супермаркет във Финикс, когато в полицията бил получен сигнал, че продава наркотици. 

 

Служителите на реда забелязали, че заподозреният взима нещо от задната седалка на автомобила и повикали подкрепление. Полицаите поискали няколко пъти да покаже ръцете си, но той отказал и се опитал да избяга, се казва в изявление на полицията във Финикс.

 

Офицерите го подгонили, настигнали го и започнала борба. В този момент заподозреният бръкнал в джоба си, а полицаите решили, че ще извади оръжие и стреляли. Брисбон починал на място. В колата му били намерени синтетични наркотици, полуавтоматично оръжие и марихуана.

 

Междувременно в  САЩ се разрастват протестите срещу смъртта на чернокож, починал при арест в Ню Йорк. В много градове, включително и в мегаполиса, хиляди хора излязоха по улиците, блокираха движението и скандираха искания за промяна на системата. 

 

Шествието, водено от три жени, чиито синове са загинали по време на арест, затвори част от Бруклинския мост. Протестиращите на Бродуей бяха разпръснати с лютив спрей. В Чикаго множеството блокира една от основните транспортни артерии. Протести имаше в Бостън, Питсбърг, столицата Вашингтон и много други градове.