Снимка: Thinkstock
Добре е да намалим солта до 3 грама дневно
Американски учени установиха, че ограничаването на солта намалява главоболието с 31%, предаде БГНЕС. Хората, които ограничават приема на сол до 3 грама дневно, изпитват значително по-малко главоболие. Ограничаването на солта може да намали главоболието, защото понижава кръвното налягане и балансира пулса. Но дори при хората с нормално кръвно налягане ограничаването на солта намалява главоболието.
В същото време учените посочват, че преминаването от здравословна към нездравословна диета не е имало последици за главоболието.
В рамките на изследването близо 400 души били подложени или на диета с ниско съдържание на мазнини и богата на плодове и зеленчуци и на нискомаслени млечни продукти, или на типична западна диета. Участниците приемали храна с близо 9 грама сол на ден за определен период, което е средното потребление на сол в САЩ. След това то било намалено на 6 грама дневно за същия период, след което те били подложени на диета с 3 грама сол дневно до края на периода. Участниците били помолени да записват странични ефекти като главоболие, подпухване, сухота в устата, прекомерна жажда, умора, липса на енергия, гадене и промяна на вкуса.