Часове наред въоръжен мъж държи в плен служители и клиенти на кафене в центъра на града

 

16 часа продължава драмата със заложниците в Австралия. Часове наред въоръжен мъж държи в плен служители и клиенти на кафене в центъра на Сидни. Не се знае колко са похитените. Информацията е за между 13 и 30 души.

 

"Бях в кафенето. Взех си напитка и седнах отвън. И докато се обаждах по телефона стана похищението. Даже не разбрах дали въоръженият е бил в кафенето заедно с мен или е влязъл веднага след мен. Всичко стана много бързо. Някои от клиентите дори не разбраха, че има похищение”, разказа свидетел на случилото се.

 

Петима заложници вече успяха да избягат. Първо от кафето, тичайки, излязоха трима мъже, последвани от две жени с престилки - вероятно от персонала. Един от спасилите се е приет в болница, вероятно заради преживения шок. Останалите като заложници използват мобилни телефони и социалните мрежи, но полицията не знае кое от написаното е достоверно.

 

Нападателят твърдеше, че е поставил четири бомби - две в кафенето и две в други части на Сидни. Едно от местата, където се смяташе, че има поставено взривно устройство, беше и емблематичната опера в Сидни. Сградата беше евакуирана, впоследствие се оказа, че в нея няма бомба.

 

Центърът на Сидни продължава да е блокиран от тежко въоръжени полицаи.  На този етап обаче все още не се знае каква е мотивацията на похитителя.  Знаме, на което пише "Свидетелствам, че няма друг Бог, освен Аллах и Мохамед е негов пророк" беше показано на витрината на кафенето, а заложниците бяха принудени да притискат лицата и ръцете си към витрината. Малко по-късно нападателят е поискал да разговаря с премиера на Австралия и да му бъде даден флаг на "Ислямска държава" - защо, засега остава неясно.

 

Полицията вече е осъществила контакт с похитителя и той е отправил политически искания. Заместник-началникът на полицията каза, че преговорите продължават.